50 dag maki pszennej , 25 dag maki zytniej razowej typ 2000
szklanka zakwasu , 3 ugotowane i utluczone ziemniaki , plaska lyzka soli morskiej, dowolne ziola.
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac , dodac okolo szklanke letniej przegotowanej wody, (dalam wiecej ) i dobrze wyrobic ciasto.
Odstawic na 2 godziny, po czym ponownie wyrobic. Przelozyc na wysmarowana tluszczem blache ( dodatkowo obsypalam maka) pozostawic do wyrosniecia najlepiej na cala noc . Piekarnik rozgrzac do temp. 250 °C, wyrosniety chleb lekko posmarowac woda wstawic do pieczenia . Po 15 min.zmniejszyc temperature piekarnika do 180°C i
piec jeszcze okolo 30 minut , az skorka bedzie lekko brazowa.
Ja nie smarowalam woda tylko obsypalam pestkami i rozbeltanym - zoltko z mlekiem .Chleb na zakwasie nie rosnie duzo ,ja wlozylam do dwoch foremek i sa nie zbyt wysokie ,nastepnym razem wloze do jednej wiekszej .
Pozdrawiam i zycze milego dnia
elli4 2015-10-13
Apetyczne są te twoje wypieki .........SŁONECZNEGO DNIA - Ciepłych i słonecznych myśli życzę... a w sercu wiele dobra i miłości
babcia1 2015-10-13
ja nie robię zakwasu bo u mnie się nie udaje ..palimy w piecach a w nocy chłodno niestety
evita 2015-10-13
Witaj Izo... ciekawe jak smakuje...
Ciepłego, pełnego radości dnia życzę...
Pozdrawiam serdecznie... :)