Przepis pochodzi z ksiazki \\\\\\\"Wielka Ksiega Siostry Anastazji\\\\\\\"
1 kg maki
25 dag margaryny
25 dag masla (dalam pol kg masla )
30 dag cukru krysztalu
6 zoltek
1/4 l kwasnej smietany
1 cukier waniliowy
1proszek do pieczenia
Make wymieszana z proszkiem do pieczenia ,margaryne i maslo posiekac nozem .Dodac roztrzepane z cukrem i cukrem waniliowym zoltka i smietane. Szybko zarobic ciasto kruche i pozostawic na noc w lodowce. Nastepnego dnia rozwalkowac i wycinac foremka rozne ksztalty . Wierzch kazdego posmarowac pozostalym bialkiem i posypac cukrem krysztalem . Piec na zloty kolor temp. 180°C ,przez okolo 10 min.
Ja ciasto podzielilam na trzy czesci i zrobilam
1 czesc) posmarowalam bialkiem i ukladalam polowki orzecha wloskiego i migdaly ( jak na zdjeciu)
Upieczone lezakuja i nabieraja kruchosci
2 czesc ) beda kocie oczka przekladane masa albo dzemem (przekladac bede za tydzien)
3 czesc beda ozdabiane lukrem badz czekolada
babcia1 2015-12-11
Super okazała kolekcja smakołyków!!
olga39 2015-12-13
smaki dziecinstwa. :)