400 g maki pszennej ,50 g maki zytniej ( typ 2000 ) ja nie mialam wiec dalam zytnia jasna (typ 720)
pol szklanki otrab ,7 g drozdzy instant, lub pol malej kostki ( u nas 42g mala kostka ) drozdzy swiezych
lyzeczka soli
180 ml wody i 180 ml mleka, 20g miodu, 80g suszonych sliwek
Sliwki pokroic na mniejsze kawalki. Mieszamy skladniki sypkie, Dodajemy miod ,wode , mlekoi pokrojone sliwki. Mieszamy lyzka ,przykrywamy . Odstawiamyna godzine do wyrosniecia .Przekladamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190°c ) na 60 min. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy , czy dac mu jeszcze 10 min.
babcia1 2017-07-03
Izuniu to znaczy że drożdże raz 7 gramów instant + 80 gramów suszonych drożdży czy tylko jednorazowo bo nie wiem 80 gramów to było by 8 dkg..
babcia1 2017-07-03
a chlebuś wygląda super jutro mam piec..to może bym taki upiekła tylko nie wiem dokładnie jak w sumie składniki
maria10 2017-07-04
..... zapachniało mi tym świeżym chlebem.... mniam.... pozdrawiam bardzo gorąco i dobrej nocy życzę:)))))
babcia1 2017-07-04
Dzięki Izuniu!!
annetka 2017-07-04
Mam wielką ochotę upiec ten chleb,ale nie mam śliwek... Dodać rodzynek czy pominąć ? Dużo one wnoszą do smaku? Jak myślisz?
niusia1 2017-07-12
re; tu jakoś wyszło jak przypalone,ale wcale nie- cały czas było przykryte folią i było super naprawdę;