drożdżówka w przekroju...

drożdżówka w przekroju...

wilgotna i aromatyczna...


Potrzebujemy...

50 dag mąki
250 ml mleka
15 dag masła lub margaryny
6-7 dag drożdży
10 żółtek
15 dag cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
sok z połowy cytryny

oraz
15 dag rodzynek
25 ml rumu
olejek rumowy...kilka kropel...


wykonanie...standardowe...czyli żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny...dodajemy je do mąki...dodajemy drożdże, które zwykle wkruszam w mąkę, ale można robić zaczyn...ja nie widzę różnicy w produkcji ciasta drożdżowego stosując moją metodę, a skraca się czas wykonania ciasta...
następnie sól...letnie mleko...roztopiony tłuszcz...i na końcu namoczone uprzednio w rumie rodzynki...

wyrabiałam do połączenia się składników...no i żeby zaczęło lekko odchodzić od ręki...rośnie szybko...
po przełożeniu do foremki czekam do podrośnięcia ciasta i wtedy idzie do piekarnika...:-)

piekłam *na oko*...zawsze zapomnę spojrzeć na zegar...i kończy się testem patyczka...albo zjaraniem wierzchu..:-))))

ozdobiona lukrem królewskim...czyli białko+ cukier puder+kilka kropel soku z cytryny...

baygel1

baygel1 2016-03-27

.... i ta pierzynka lukrowa .....

hasedi

hasedi 2016-03-30

Taka jaką lubię ☺

kimeraj

kimeraj 2016-03-31

A przepisa to gdzie ???? Pytam się grzecznie..... ;)

ewjo66

ewjo66 2016-03-31

wg życzenia...zapodałam przepisik :-)

kimeraj

kimeraj 2016-03-31

re: dziękuję :) Jużem se wyprintowała :)))

lanta21

lanta21 2018-07-18

super

dodaj komentarz

kolejne >