..będzie się działo...:-)

..będzie się działo...:-)

będą burki...akurat tu z serem feta i cukinią...burek to bałkański przysmak z nadzieniem w cieście filo...

ciasto filo można robić, tak jak francuskie, ale po co?...skoro można kupić dobre gotowe...:-)
nie sadzę, że będą smakowały jak oryginalne burki, które jadłam kiedyś w dawnej Jugosławii...zachwyciłam się wtedy nimi...jadłam na zmianę z serem i mięsem...

teraz internet proponuje różne rozwiązania...akurat takie dzisiejsze mi pasuje, bo mam już cukinie w ogrodzie...

idę więc na posterunek...kuchnia moja :-)

lidia23

lidia23 2016-07-11

bobrze,że napisałaś co to bo burek mi się kojarzy tylko z nazwą psa tylko;))))

składniki przygotowane....-działaj:)

babcia1

babcia1 2016-07-11

no ciekawa jestem co Kobieto Wspaniałego Wytworzysz? Powodzenia!

adamowa

adamowa 2016-07-11

Podziwiam Cie ...jest tak goraco a Tobie sie chce w kuchni siedziec :)

halka

halka 2016-07-11

Produkty zgromadzone...chęci są ...a ja czekam na efekt! Nigdy nie jadłam a chętnie bym spróbowała.

pantoja

pantoja 2016-07-11

Pieczesz pieróg z ciasta Filo. Burek ma płaty owalne i układane jak tort z kilku posmarowanych farszem warstw. Często je się zapieka.
Podaje się krojąc na trójkąty tak jak tort. Taki jest oryginalny burek. Jadłam, dobry był.
Ciasto Filo kupiłam, tak się złożyło, że nie miałam kiedy upiec i mi się w lodówce przeterminowało...:)
Burka można zrobić też przekładając cieniutkie naleśniki...smacznego:)
Kiedyś piekłam pierożki empanadas i chciałam ozdobić posypując sezamem. Owszem posypałam ale kaszką jaglaną, stała tuż obok w słoiczku i pomyliłam. Niekoniecznie było jadalne:))

pantoja

pantoja 2016-07-11

Dzisiaj po 23 będę piekła kolejne empanadas ale już bez posypania jagłami:)
Będzie chłodniej. Farsz mam zrobiony, ciasto też....(farsz z kwaśną kapustą, cebulką i grzybami, dobre są też z tuńczykiem i papryką)

baygel1

baygel1 2016-07-11

No to już wszystko jasne .....

jaworr

jaworr 2016-07-11

Ciekawy zestaw.....:)

dodaj komentarz

kolejne >