pasta z bakłażana :-)

pasta z bakłażana :-)

jest zimno...paskudnie...wyłazić się nie chce, ale jeść tak, więc zrobiłam pastę z bakłażana do domowego chlebka :-)

ta miseczka to dwa średnie bakłażany...

pokrojone w plastry i lekko posolone zostawiłam na parę minut, aby puściły sok, który jest troszkę gorzki...
bakłażan jest z rodziny *psiankowatych* czyli jest krewniakiem ziemniaka i pomidora...więc chyba chodzi, aby pozbyć się solaniny...
po odcedzeniu wsadziłam na chwilę do piekarnika, a jak zmiękł, a potem jeszcze szybko przesmażyłam na patelni na oleju rzepakowym...

następnie zbledowałam z oliwkami, kaparami, odrobina pieprzu...dodałam ząbek czosnku i jeszcze kilka pokrojonych w kawałki oliwek, żeby było coś *pod zębem*...:-)

bardzo mi smakuje...z domowym chlebkiem pycha :-)

dodane na fotoforum:

maria57

maria57 2017-02-05

wierzę, że dobre i zdrowe

lidia23

lidia23 2017-02-05

nigdy takiej sałatki nie robiłam ani nie jadłam...
odnośnie pogody to u mnie deszcz dzisiaj pada jak w listopadzie..

olga39

olga39 2017-02-05

Z pewnością smaczna:)

hasedi

hasedi 2017-02-05

Smacznego ;)

jaworr

jaworr 2017-02-05

Będzie na pewno super smakowała...:)

izolek

izolek 2017-02-06

Wszystko z bakłażanem robiłam tak samo do momentu kiedy po zdjęciu z patelni i przestudzeniu należało zdjąć skórkę - jak to sprytnie zdobić - przyznam, że dla mnie była to droga przez mękę ( też dwa bakłażany).
Poratuj i powiedz proszę jaki masz sposób.
Smacznego.
Polecam fotoforum "zamiast wędliny".

pdorota

pdorota 2017-02-06

Jak lubisz bakłażany,to smacznego Ewuniu:)

izolek

izolek 2017-02-06

Przez moment też tak pomyślała ale...nadgorliwość.
Też będę tak właśnie robiła - zaoszczędzę kupę czasu i nerwów.
Lubię takie pasty; zmieniać dodatki i jest coś nowego w smaku.
Dzięki.

dodaj komentarz

kolejne >