chlebek z ziarnami...
50 dag mąki (u mnie była akurat orkiszowa)
6 łyżek ziaren słonecznika
1/2 szklanki płatków owsianych
niecała łyżka soli (ok.3/4 łyżki)
2,5 łyżki cukru
1 opakowanie suszonych drożdży ( zawsze bardziej wierzę w świeże, ale akurat nie miałam)
250 ml wody
250 ml mleka
Wykonanie...
składniki suche mieszamy i dodajemy płyny...odstawiamy do wyrośnięcia...jak podrośnie wyrobić ponownie i włożyć do foremki keksowej...foremkę polecam wyłożyć papierem do pieczenia albo po prostu dobrze wysmarować...
chlebek popryskałam wodą i wstawiłam na ok.50 min. do temp.ok.220-230 st....
1/2
lidia23 2017-10-08
Ty to potrafisz wszystko upiec:)!
ja kiedyś też lubiłam eksperymentować ale teraz mam zupełnie inne hobby:)
kasiaaa 2017-10-08
a nie za duża temperatura?...bo taki ciuteńkę przyjarany od góry...
chętnie skorzystam z przepisu, bo widzę, że pięknie wyrósł:-) smaku nie musisz potwierdzać, to widać, słychać i czuć:-)