[34272437]

moja mała manufaktura ruszyła :-))
przerabiam owoce, bo majowa i czerwcowa susza zrobiła wiele złego...owoce już są bardzo drogie, a wiadomo - to co teraz zrobię zaprocentuje zimą ...

swoje wyczyny zaczęłam od przetworzenia brzoskwiń...w lokalnym sklepiku kupiłam zdrowiutkie polskie owoce i zaczęła się zabawa...

czyli brzoskwinie z cynamonem...

3 kg brzoskwiń
ok. 40 dag cukru
1 łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy
sok z jednej cytryny
oraz
0,5 kg cukru żelującego 3:1

wypestkowane owoce z dodatkami (oprócz cukru żelującego) piekłam w przykrytej *gęsiarce* ok. 1h w temp. ok. 120 -130 st....

po wyjęciu z piekarnika podgotowałam chwilę na palniku z cukrem żelującym i do słoiczków :-)
nawet gorące dżemy pasteryzuję dodatkowo ok.20 min w temp. 100 st. dla bezpieczeństwa przetworu...przecież to ma ileś czasu stać w piwnicy...a chyba dobrze robię, bo *psuwalność* moich przetworów jest znikoma...

czujecie ten zapach?...bo pachnie przepięknie...sąsiadka pytała czy piekę ciacho, bo zapach rozniósł się po całym korytarzu...:-)

już próbowałam i są przepyszne...:-)...złociste kawałki owoców rozpływają się w ustach..:-)

1/3

halka

halka 2018-07-03

Bardzo je lubię ale bez cynamonu:)

imar18

imar18 2018-07-03

Też wolę bez cynamonu.

oliwkaa

oliwkaa 2018-07-03

ależ to musi byc pyszne !

izolek

izolek 2018-07-03

To chętnie.

myszka2

myszka2 2018-07-03

Pysznie z cynamonem chętnie bym zjadła☺

isia222

isia222 2018-07-04

a ja bym z cynamonen tez spróbowała

zibidzi

zibidzi 2018-07-04

Ja tam nie jestem taki agregat ale usmażyłem kilka słoiczków
wiśni bo obrodziły latoś obficie.W weekend były dzieciaki
to Marta też trochę przetworzyła . Jeszcze sporo
wisienek zostało i coraz to słodsze to jak szpaki ich
nie skradną to może jeszcze coś z nich zrobię .
Albo skubnę od czasu do czasu w porze posiłku
żeby nie za bardzo było przeciwko diecie .

kasiaaa

kasiaaa 2018-07-11

dzięki za przepis, ostatnio zajrzałam tu zanim go dodałaś:-)

dodaj komentarz

kolejne >