CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE.
BISZKOPT:
4 jajka
20 dkg cukru
20 dkg mąki
4 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem. W czasie ubijania dodać wodę i na koniec mąkę z proszkiem. Wyłożyć na blachę, upiec i ostudzić, ale nie wyjmować z blachy.
MAK:
30 dkg maku
10-15 dkg cukru(kto woli słodkie)
½ kostki masła
1 budyń waniliowy
może być aromat migdałowy
bakalie
Mak zmielić, zalać powyżej maku wody, dodać cukier masło i pogotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać budyń rozmieszany w małej ilości zimnej wody(tyle tylko żeby rozmieszać budyń) i wymieszać, zagotować, dodać aromat i bakalie. Ostudzić i wyłożyć na ostudzone ciasto.
KOKOS:
4 białka
15 dkg cukru
15 dkg kokosu
Białka ubić dodać cukier, ubijać i na koniec kokos. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na masę makową. Piec do uzyskania złotego koloru kokosu(około 25 min)
SMACZNEGO !!!
ŚLICZNIE DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁE KOMENTARZE.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SŁONECZNEGO WEEKENDU I SERDECZNIE POZDRAWIAM.
aneciaa 2010-06-19
ale musi byc pycha jak kiedys skubalam ciasta to tylko makowiec i musialo byc duzo maku ihiihi
fmstyl 2010-06-19
smakowitości,słodkości,wspaniałości...aż człowiek powstrzymuję się przed rzuceniem na monitor....To musi być pycha te wszystkie ciacha :))))
jankewa 2010-06-19
Miłej i cieplutkiej soboty życzę :-)))
Pozdrawiam serdecznie :-)
Pyszne ciacho :-))
lila08 2010-06-19
wygląda apetycznie...mąż uwielbia z makiem...ja trochę mniej ...
pozdrowionka,miłego weekendu :)))
gosia32 2010-06-19
super ciasto i przepis jest , skorzystam z niego bo lubie i mak i kokos...pozdrawiam