makaron w typie Carbonara

makaron w typie Carbonara

ja tak papuguję po maxmenie - on miał wczoraj spaghetti, ja dziś ;)
Moja wersja na stronie:
https://www.garnek.pl/intma43/7211903/makaron-a-la-carbonara

Max mi już tu zarzucił niedoskonałości, aczkolwiek...po to są wszelakie przepisy ,żeby je modyfikować na własny użytek i wg własnego smaku. Nieprawdaż?
A to, że sos serowy( oczywiście z rozbełtanym jajkiem ) leży na makaronie a nie jest z nim przemieszany, nie zmienia wcale smaku dania.

Ech, jak ja lubię takie dyskusje- fakt jest tylko jeden...uwielbiam spaghetti bez względu na to, jak i z czym zostanie podany. Byle przyzwoicie dobrane smaki.
No i dziś...przyznaję nową nazwę tej potrawie: MAKARON NACIONARA
Ja generalnie jadam sporo natki pietruszki :))

dodane na fotoforum:

ewita68

ewita68 2010-07-12

Wygląda apetycznie :)))
Prosze o przepis :))

maxmen

maxmen 2010-07-12

Hahaha... Ty nie papuguj, bo nie musisz.
Twoje też można by papugować.
Carbonarra jest raczej z boczkiem i jajkiem. :)))

" Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem." :)

brego

brego 2010-07-12

...mniam, mniam Beatko...:)))

maxmen

maxmen 2010-07-12

intma43,
no niby mam te patrzałki na nosie ale pot mi po pysku leci i oczy zalewa...hahaha...więc tego jaja się tu nie dopatrzyłem...:)))

intma43

intma43 2010-07-12

maxmen,
gdyby jajo w skorupce to i ja bym je dostrzegła, a tak...musisz mi uwierzyć na słowo, że to jajo w sosie jest :) a tak na marginesie, myślałam, że umrę stojąc dziś przy kuchni...o masakro...36 st. w cieniu

berblak

berblak 2010-07-12

Beatko, pozwolisz, że - jak mawiają uczniowie - odgapię :-))

aneciaa

aneciaa 2010-07-12

my w pracy robimy carbonare i ser psypujemy na gore i podgrzewamy w mikrofali

maxmen

maxmen 2010-07-12

No cóż... ja sobie otworzyłem piekarnik i włączyłem termoobieg... oczywiście bez włączonych grzałek. Nad kuchenką wariował pochłaniacz więc dało się przeżyć. :)))

kot54

kot54 2010-07-12

Pyszne..........)))
Miłego tygodnia.:)

isia222

isia222 2010-07-12

u mnie też dziś spagetti :)

jeanne

jeanne 2010-07-12

... w taki upalny dzień , najlepiej na głodzie........... uffffffffffffffff jak gorącooooooo hahhahahhah ..
Pozdrawiam !!!!!!!!!! ;-)))))

margoku

margoku 2010-07-12

Proponuję nazwać to danie "nacionara", ze względu na zawartość naci w daniu :)

betaww

betaww 2010-07-12

I ja Ci wierze.....U mnie w kuchni dwa wentylatory wszystko "wiuga" a mnie i tak po majtkach cieknie.....Ło matko niech to się już skończy.......**

mezza

mezza 2010-07-12

ha widze,ze Max dal Ci przepis orginalny na carbonara:)
a boczek po wlosku=pancetta
Pycha:))

tina03

tina03 2010-07-12

Witam w upalny dzionek.......:)

oli74

oli74 2010-07-12

Pozdrowionka ślę w ten upalny poniedziałek :)))

sulyak

sulyak 2010-07-12

Oj musze powiedziec ze jest ruznica jest... Carbonara u nas jest 3 razy w tygodniu....i musze powiedziec ze takie zrobienie tego wszytkiego na patelni a nie na talerzu zmienia calkowicie smak...Prubowalam wszytkich sposobow na zrobienie tego spagetii i jednak ten orginalny jest najlpeszy....
Pozdrawiam ze strasznie upalnych wloch :)

kris13

kris13 2010-07-13

Też lubię pietruchę..;))
A spagetti ja mam jutro..hi-hi..!podaj dalej.......;))

lila08

lila08 2010-07-13

dzięki ...dzięki ...już mam obiad ...bo siedzę i nie wiem co zrobić na obiad...no i już mam,a pietruchę też uwielbiam...spore ilości :)

kofta73

kofta73 2010-08-03

Nacionara - nazwa jest super :)

dodaj komentarz

kolejne >