Roladki szpinakowo-serowe przed pieczeniem.
Wiem, wiem, szpinak się źle kojarzy...aczkolwiek dobrze przyprawiony czosnkiem i innymi przyprawami jest smaaaaczny!
Dać przepis? A zobaczymy jak wyjdzie ;)
Składniki na 14-15 roladek:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)- chłodzonego ale nie mrożonego- dostępne w każdym markecie.
1 opakowanie mrożonego szpinaku w brykiecie
1 średnia cebula
4-5 ząbków czosnku( ilość wg uznania)
10 dag fety
10 dag mozzarelli
5-10 dag startego, żółtego sera
trochę słodkiej śmietanki
sól, pieprz
2-3 łyżki masła
Masło sklarować, wrzucić dość drobno pokrojoną cebulkę, zeszklić. Dodać zamrożony szpinak, nakryć patelnię, zwiększyć gaz, po 2-3 min.przemieszać. Dusić pod przykryciem sprawdzając, czy szpinak się nie przypala. To trwa ok.7-10min. Odkryć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(lub bardzo drobno posiekany),doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokruszoną fetę, kawałeczki mozzarelli oraz żółty starty ser. Wszystko starannie wymieszać. Dodać nieco słodkiej śmietanki, żeby uzyskać jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, odparować nadmiar płynu.
Masę nieco przestudzić- nie za długo, bo ser się zetnie.
Ciasto francuskie rozwinąć, nałożyć masę szpinakową, zostawiając wolny brzeg ok.1 cm. Zrolować wzdłuż, tworząc długą roladę. Ostrym nożem kroić kawałki ok.2 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na nim roladki, wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st), piec ok.10-12 min.
Życzę smacznego :))
dodane na fotoforum:
tabea 2011-02-18
Dac ! Dac ! :-)))) Uwielbiam szpinak pod kazda postacia, a z czosnkiem jest....palce lizac...! :-)
jania81 2011-02-18
pięknie wyglądają:)) ale chyba to świeży szpinak bo za ładnie wygląda:)) miłego wieczoru Beatko:))
lila25 2011-02-18
co za perfekcja ! u mnie wyszystko byloby zielone ... ;-)
betaww 2011-02-18
pewnie ,ze dać.....Uwielbiam szpinak i o tego jeszcze nie pod postacia paćki.........
Buzka Beatko.....**
grejsia 2011-02-18
Nie moze wyjsc zle, toc to Twoja produkcja!! A szpinak jest super w kazdej postaci!! Klaniam sie o prepis..
kot54 2011-02-18
proszę...proszę...dać, szpinak jest pyszny........
beata3 2011-02-18
Gdy się kładziesz spać wieczorem,
błądząc wzrokiem gdzieś po niebie,
pomyśl o przyjacielu wiernym,
który bardzo lubi Ciebie ....
____████_________████
__▌▒▒▒▒▒█_____█▒▒▒▒▒▌
_▌▒▒▒▒▒▒▒▒█▓█▒▒▒▒▒▒▒▌
▌▒▒▒▒▒▌▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌▒▒▌
▌▒▒▒▒▒██▒▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▌
_▌▒▒▒▒███▒▒▒▒▒▒███▒▒▌
__▌▒▒▒▒▒▒▒▒◙▒▒▒▒▒▒▒▒▌
___▌▒▒▒▒█▒▒▒▒▒▒█▒▒▒▌
____█▒▒▒▒█▒▒▒▒█▒▒▒█
______█▒▒▒█████▒▒ █
_______ █▒▒▒███▒▒ █
__________█▒▒▒▒▒ █
____________█▒▒▒█
_____________█▒█
______________ █
malgra 2011-02-18
Na pewno je zrobię bo akurat mam w zamrażarce szpinak...i medytowałam co z niego zrobić...czy naleśniki zwijane...czy takie roladki...ale muszę kupić ciasto no i ser...dzięki Beatko za przepis...nadaje się on również do naleśnikowych krokiecików...mam na myśli szpinak...pozdrawiam weekendowo...)
maxmen 2011-02-18
Jak dla mnie prima sort...:)))
Pozdrawiam odpoczywając od GARA...:)))
brego 2011-02-18
...i żebyś wiedziała,że też zrobię :)))...pozdrawiam Beatko serdecznie wieczorkiem :)))
iwanka1 2011-02-18
Jutro zrobię. Przychodzi mój brat ze swoją nową kobietą, jeszcze się nie znamy.
sun10 2011-02-19
Jezuuuu!!!!!! ja to uwielbiam, tylko,że mi nigdy nie wychodzą takie piękne! pozdrawiam i smacznego życzę:)
jeanne 2011-02-19
Smacznie wygląda Beatko ... nawet dziś szukałam ciasta francuskiego bezglu.... ale nie było, a szkoda, bo napaliłam się na te roladki ;-)))
MIŁEGO WEEKENDU , POZDRAWIAM ;-)))