Dziś na obiad kartacz- raz! Z wysmażonym boczkiem i cebulką.

Dziś na obiad kartacz- raz! Z wysmażonym boczkiem i cebulką.

Próba sił, czy umiem zrobić coś, co tak bardzo mnie korciło. Wymyśliłam sobie proporcje dla kartaczy. Także to moja premiera.
Po zjedzeniu 1 szt. padłam z przejedzenia ;) Kartacze są wielkości mojej dłoni.
A tymczasem...idę się zamrozić... znaczy się idę na spacer ;)))


KARTACZE (CZY CEPELINY JAK KTO WOLI)
kartacze:
3-4 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka (niekoniecznie)
sól

masa:
0,5 kg wieprzowiny od łopatki
0,2 kg wołowiny
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz...ilość wg uznania

okrasa:
30 dag wędzonego boczku
1 mała cebulka

Z tego co wyczytałam na różnych forach można ziemniaki do kartaczy zrobić na 2 sposoby- albo z samych surowych, zaparzonych wodą, albo 2 części surowych+1 część gotowanych, przepuszczonych przez praskę.
Ja zrobiłam moje kartacze I-szym sposobem.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Przez gęstą lnianą ściereczkę odcisnąć płyn z ziemniaków, nie wylewać!
Odsączone, suche ziemniaki włożyć do miski, zrobić w nich 4-5 dołków(palcem), wlać w te dołki wrzątku, ok.50-70 ml, wyrobić drewnianą łyżką, a potem można wyrobić ręką, by uzyskać jednolitą konsystencję. Dodać ok.1 łyżeczki soli, rozbełtane jaja ( niekoniecznie) i mąkę. Zlać płyn z odsączania ziemniaków, a skrobię, która została na dnie miski też dodać do masy ziemniaczanej. Wyrobić.

Mięsa umyć, zmielić, dodać przyprawy, wymieszać. Z mięsa przygotować 6-7 cm długości wałeczki, którymi będziemy nadziewać kartacze.

Masę ziemniaczaną nabierać sporą łyżką, rozpłaszczyć na dłoni, włożyć wałeczek mięsa i otoczyć go ziemniakami. Kartacz powinien mieć kształt wrzeciona.

Przygotowane kartacze gotować ok.50-60 min.w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić boczek w kostkę, wysmażyć go na patelni, pod koniec dodać drobno pokrojoną cebulę.

Kartacze podawać ciepłe, okraszone boczkiem. Z tego co wyczytałam, można podać do tego gęstą śmietanę, ale ja zjadłam tak jak widać na talerzu.

Aha, surowe kartacze są dość delikatnej konsystencji. Wkładałam je do wrzątku dość ostrożnie z obawy, że może się rozlecą. Dzięki Bogu, wszystko dobrze się udało. Zaparzone ciasto ziemniaczane sklejało wszystko jak trzeba :))

Życzę wszystkim ciepełka!

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2012-01-31

Uwielbiam cepeliny... :)))
PYCHOTA... :)

rybka65

rybka65 2012-01-31

Witam czy moge prosic przepis na chlebek swojski cebulowy al`a graham.pozdrawiam

grejsia

grejsia 2012-01-31

Niebo w gebie!!! Ja, jak sie nastoje, natarkuje....to musze zaliczyc przynajmniej dwa...w nagrode za ciezka prace...

lonicera

lonicera 2012-01-31

Wow pychota moze i ja sie naucze ich robic prosze nie zapomniec dopisac ile sie je gotuje??

lilka13

lilka13 2012-01-31

no to wpadne wieczorkiem jeszcze raz do ciebie :)))
nigdy nie jadlam, myle, ze podobne sa w smaku jak pyzy z miesem ktore uwielbiam !!

anulek2

anulek2 2012-01-31

mmmmmmmmmmmmm zjadłabym hihi...ja po pracy będe robiła obiado-kolację hehe

asia70

asia70 2012-01-31

Dzisiaj dzień przytulania mamy i wszyscy o tym pamietamy;;;;;POZDRAWIAM;;

artdora

artdora 2012-01-31

Ale narobiłaś mi smaka na taki obiadek :)

aguta11

aguta11 2012-01-31

wspaniale wyglada aż ślinka cieknie:)

ireneus

ireneus 2012-01-31

Pozdrawiam miłego wieczoru życzę.

kot54

kot54 2012-01-31

Pycha....bardzo lubię....fajnie że dasz przepis.
bo my już kilka razy robiliśmy i ciągle jakiś problem...
albo się pajda robiła albo inne cuda....Czekam cierpliwie.
Pozdrawiam cieplutko :)

guniu72

guniu72 2012-01-31

Ja tez uwielbiam.Jeszcze nigdy nie robiłam :)

ewakb

ewakb 2012-01-31

pyszny .miłego wieczorku

calinec

calinec 2012-01-31

mniam uwielbiam;))

jagoda8

jagoda8 2012-01-31

Bardzo ładne zdjęcie tych kartaczy,muszę je w końcu i ja zrobić.

lila08

lila08 2012-01-31

moja rodzina uwielbia...ale robię trochę inaczej...tak to już jest ,co kucharz to inne wykonanie:)))

jadtan

jadtan 2012-01-31

Robiłam sposobem drugim ale Twoje wyglądają smakowiciej :)

milka69

milka69 2012-01-31

wczoraj miałam na obiad,pracowite ale pycha!!!

hancia

hancia 2012-01-31

ja tez lubię kartacze i robię je w/g drugiego sposobu tzn.ziemniaki tarte i gotowane są pyszne :) pozdrawiam

danka1

danka1 2012-01-31

Chętnie bym posmakowała, bo nigdy nie robiłam i nie jadłam.

jeanne

jeanne 2012-01-31

... też kiedyś robiłam, ale nie do końca byłam zadowolona ze swoich ;-)))
Twoje wyglądają superr ;-)))
Miłego wieczoru Beatko i nie wychodź na mróz, bo sobie jeszcze coś odmrozisz ;-))) Pozdrawiam ;-))

majka54

majka54 2012-01-31

Popisowe.......ale z Ciebie pracusia .

kris13

kris13 2012-01-31

kartaczy nie robiłam i nie jadłam ale słyszałam,że dobre_u Ciebie to wygląda super :))

laura5

laura5 2012-01-31

CiEpLuTkiEj NOcY ZyCzyMy:)

malgra

malgra 2012-01-31

pracochłonne...ale warto spróbować...miłego snu z przytuleniem Beatko do mężowskiego...)

violinka

violinka 2012-02-01

mniam mniam mniam robilam z przepisu siostry Anieli z gotowanym mięsem też pyszne pozdro

enroute

enroute 2012-02-01

...na Gęsiej Szyi siedzę Beatko :)...bez podtekstów ;)ppp

annina

annina 2012-02-01

...ale smakolyki,musz byc pyszne...pozdrawiam cieplutko...

wolke1

wolke1 2012-02-01

Je....ale pychotka!!

halajot

halajot 2012-02-01

Muszę sobie zrobic , wyglądają bardzo apetycznie:) pozdrawiam,,,

isia222

isia222 2012-02-02

musze wypróbowac Twój przepis

lisek52

lisek52 2012-02-02

Takie swojskie kartacze...to pychotka.Pozdrawiam:))

o40na

o40na 2012-02-03

Kiedyś kupiłam w sklepie gotowe, nawet były zjadliwe, ale gdzie im do takich jak twoje :))

dodaj komentarz

kolejne >