To się chłodzi na jutro...a właściwie na dziś ;)))
Krem:
3 żółtka, 4 łyżki cukru, 25 dag mascarpone
Poncz do nasączenia biszkoptów:
1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej, 50 ml gorącej wody,1/2 tabliczki czekolady deserowej, 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej, 4 łyżki cukru, 1łyżka słodkiej śmietanki, 50 ml wódki
16 podłużnych biszkoptów typu kocie języczki
Żółtka ubić z cukrem na biały puch (kilka minut na najwyższych obrotach miksera), następnie dodać mascarpone, zmiksować, żeby masa stała się gładka.
Kawę zalać wrzątkiem, odstawić. W garnuszku rozkruszyć czekolady, dodać śmietankę i cukier. Na małym ogniu rozpuścić czekolady. Dolać kawę, mieszając by masa była jednolita. Przestudzić, dolać wódkę, wymieszać.
Kawałki biszkoptów moczyć w masie czekoladowej, wrzucić do kieliszka czy pucharka, następnie dać 2 łyżki kremu. Warstwy powtórzyć. Na wierzch skruszyć 2 biszkopty, polać polewą czekoladową. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin.
Wszystkim życzę dobrej niedzieli :)
dodane na fotoforum:
betaww 2012-03-17
No....i znowu nie będe mogła spać jak sie napatrze u Ciebie na te pysznosci......
Pozdrawiam....**
maxmen 2012-03-18
Pysznie...:)
panna66 2012-03-18
Gdyby był na alkoholu ?? Mmm taka przyjemność dwa w jednym ?
maxmen 2012-03-18
Hahaha... no co jest?
Obiad mi znikł... :(
danwi66 2012-03-19
pięknie...
kot54 2012-03-19
Smacznie i ładnie...Pozdrawiam u mnie też wieje :))
re; pojemniczki kupione u mnie w sklepie z przyprawami...