Im bardziej na oko robię pewne rzeczy, tym lepsze to daje efekty.
Tu wykombinowałam chleb pszenno-żytni w proporcjach 1:1 + różne dodatki. W dużym są płatki owsiane i ziarna słonecznika, w małym suszone pomidory.
na te 2 bochny chleba które upiekłam:
1kg mąki pszennej, 1 kg mąki żytniej, 4 czubate łyżeczki soli, 5-6 szkl.letniej wody, 10 dag świeżych drożdży.
Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać obie mąki, dodać sól. Wyrabiać mikserem kilka minut, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Nakryć wilgotną ściereczką. Odstawić na 15 min. Przygotować formy, wyłożone papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do foremek, nakryć wilgotnymi ściereczkami i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Nagrzać piekarnik do 230 st.C. Z chlebków ściągnąć ściereczki, powierzchnię chlebów zwilżyć wodą( pędzlem lub spryskiwaczem), wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 min. zmniejszyć temp.do 200 st.C. Po kolejnych 10 min. zmniejszyć temp.do 180 st.C i piec jeszcze 15 min. Chleb ma się piec łącznie ok.35 min. Żeby się nie przypalił można w piekarniku, pod blachami postawić naczynie z wodą, żeby parowała. Upieczony chleb wyciągnąć z foremek i ustawić na siatce z piekarnika, żeby odparował.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
betaww 2010-03-06
KOBIETO....MIEJ LITOŚC....PRZECIEZ AZ TU PACHNIE........DAJ KROMKE Z MASLEM.....****
elusia6 2010-03-06
witaj-prosiła bym o przepis-pozdrawiam
vesper5 2010-03-06
ha ha ha ...piekarko ( odmiana żeńska piekarza :)...czasy wymagają żeby być wszechstronnym to i proszę....:)...ja proszę pajdę z masełkiem...:)))...dobrej nocy :)
mezza 2010-03-06
Przechwalaj sie,przechwalaj...
nigdy chleba nie pieklam?moze kiedys upieke za Twoim przykladem:))
lila08 2010-03-06
ja poproszę z każdego bochenka kromeczkę...tak skromnie :)))))
późna pora a mnie ...zachciało się chlebka ...świeżego ;)
spokojnej nocy :)
maxmen 2010-03-07
Uwielbiam taki chlebek, jeszcze ciepły z samym masłem, lub smalcem.
PYCHOTA. :)