roladki z polędwicy wieprzowej, kliny ziemniaczane w ziołach, sezonowa surówka
Roladki z polędwicy- proporcje na 10 szt.
1 grubsza polędwiczka, 5 chudziutkich plasterków wędzonego boczku, sól, pieprz, 1 mała cebula, 1 torebka kremowej zupy z czosnkiem (gorący kubek Knorr), 2 czubate łyżki masła, przyprawa do mięsa wieprzowego, czosnek granulowany.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na 2 cm plasterki. Dłonią rozgnieść plasterki, by uformować małe placki. Osolić, posypać pieprzem, lekko wklepać przyprawy. Na każdej polędwiczce ułożyć pół plasterka boczku, zrolować, spiąć wykałaczką. Na patelni sklarować ok.2 łyżek masła, zdjąć szumowiny, położyć roladki, obsmażyć krótko z obu stron. Dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Całość posypać przyprawą do mięsa wieprzowego i szczyptą granulowanego czosnku. Nakryć, dusić kilka minut. W międzyczasie przygotować gorący kubek wg przepisu na opakowaniu, podlać roladki i dusić jeszcze ok.15-20 min. W tym czasie powinien wchłonąć się cały płyn z zupki, w razie potrzeby doprawić do smaku.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
anmar 2010-05-02
wspaniałe!!
daneres 2010-05-02
mniam, mogę poprosić w dostawie do domku,pozdrawiam
vesper5 2010-05-02
...witaj Beatko...u Ciebie jak zwykle pysznie, świątecznie, uroczyście...:)))...pozdrawiam wieczorkiem :)