Ciasto Jubileuszowe,a może Serniczek:
Jubileuszowe
Upiec dwa cienkie biszkopty jasne.
1 mały słoiczek powidła śliwkowego.
Sernik.
Skł:1,20 kg sera zmielonego,50 dag cukru pudru,1.1/2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego,
12 jaj,2 płaskie łeżeczki proszku do pieczenia,30 dag.margaryny.
Wyk:Margaryne utrzec z cukrem dodając po jednym jajku ,budyń z proszkiem i ser.Upiec dwa serowce.
Masa Jabłkowa.
Skł:1kg.jabłek,1 łyżka masła,1 galaretka czerwona.
Wyk:Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Masło rozgrzać i dodać jabłka .Prażyć
na wolnym ogniu.Pod koniec dodać suchą galaretkę ,wymieszać i prażyć 5 min.
Masa orzechowa
Skł:25 dag orzechów mielonych,1 szkl. mleka,2 jaja,20 dag cukru pudru,11/2 masła.
Wyk:Mleko zagotować ,a następnie sparzyć nim orzechy.Masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym
jajku na koniec przestudzone orzechy.
Przełożenie
Sernik-połowa powidła-masa orzechowa-masa jabłkowa-biszkopt-masa orzechowa-druga połowa
powidła-sernik-polewa
magdabo 2010-10-31
o joj , same pyszności !!!
maria10 2010-11-10
.... i jak tu nie przytyć jak codziennie człowiek objada się takimi pysznościami..... :)))))