TIRAMISU

TIRAMISU

6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
około 20 biszkoptów "kocie języczki"
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.
Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.
Do kawy dodaję amaretto.

Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.
Czynność jeszcze raz powtarzam -liczba warstw zależy od wielkości naczynia

efrost

efrost 2012-09-30

Musi być pyszne..

jesorek

jesorek 2012-09-30

pychotka :)

intma43

intma43 2012-09-30

Bardzo lubię tiramisu :)

mandii

mandii 2012-09-30

mmm musze wyprobowac ten specjal ;))

hbabik

hbabik 2012-09-30

KUSISZ IRENKO,KUSISZ,A JA M=TAKICH RARYTASÓW NIE ODMAWIAM,,,NIE UMIEM....

o40na

o40na 2012-10-05

Pyszny deser :)

dodaj komentarz

kolejne >