POLEDWICZKA W SOSIE MUSZTARDOWYM
polędwiczkę umyć i wysuszyć, następnie natrzeć 1 ząbkiem czosnku, majerankiem, vegetą , 1 łyżeczką przyprawy do wieprzowiny, pieprzem. Wszystko włożyć do zamkniętego pojemnika i wstawić na cała noc do lodówki ( można na 1-2 godz , ale czym dłuzej tym lepiej)
Natępnie wstawić do piekarnika (ja dziś piekłam w rękawie)z włączonym termoobiegiem w tem okolo 180 st na jakies 2 godz podlewając powstałym sosem, gdy mięso będzie miękkie pokroić je w plastry , a do powstałego sosu ( można dolać wody jak zadużo wyparowało) dodać 1 łyżkę ostrej musztardy i zagęścić odrobiną mąki z wodą
MIZERIA Z CEBULĄ
Pokrojony w plasterki ogórek i pokrojona w plasterki malutka cebulę posolić i pozostawić na kilka minut, następnie odcisnąć sok posypać pieprzem i wymieszać z 2 łyżkami gęstej śmietany ( ja używam 18% śmietanę z Piątnicy
BURACZKI ZASMAŻANE
Około 75dag buraków ugotować a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Przyprawić szczyptą soli i pieprzem 1 lub 1,1/2 łyżka octu i 1czubatą łyżką cukru (smak powinien być mocno słodko-kwasny )wymieszać i podgrzać . W tym czasie rozgrzać 1 łyżke masła dodac 1/2 łyżki mąki zrobić zasmażkę i wlać ją do buraczków podawać na ciepło