NÓŻKI WIEPRZOWE W GALARECIE

NÓŻKI WIEPRZOWE W GALARECIE

Nóżki dokładnie wymyć , usunąć wszystkie włoski zalać woda ( ja ugotowałam z 5 nóżek i około 5 l wody)doprowadzić do wrzenia i zebrać szumowiny,
dodac marchew, przyrumienioną cebule ( wyjąć po 1 godz gotowania)3 kostki rosołowe, ziele angielskie , liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól
Gotawać na maleńkim ogniu dotąd aż mięso odpadnie od kości (nawet do 10 godz) przecedzić ,
Do czystego wywaru dodać z 3-4 ząbki czosnku, kawałki mięsa i doprawić solą i pieprzem (powinno być troszkę za słone bo po wystygnięciu będzie w sam raz)
Na dno salaterek położyć pokrojona marchew wlać galaretę , pozostawić do zastygnięcia ( nigdy nie jest potrzebna żelatyna)

babcia1

babcia1 2016-09-10

ja ostatnio robię galaretkę z mięsek na których gotuję wywary na zupy i daję marchew selera pora i pietruszkę ale kroję do foremek selera ..pietruszkę i marchewkę no i drobno posiekaną natkę..tyle że do takiej galaretki muszę użyć żelatyny ale też jest pyszna!!

dodaj komentarz

kolejne >