potrawa ugotowana przez znajoma Węgierke - jest pyszne
1 kg baraniny
3 duże cebule
3 pomidory
2 czerwone lub zielone papryki
1 czubata łyzka czerwonej słodkiej papryki w proszku (najlepiej węgierskiej)
1/2 łyżeczki tymianku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz i ew. ostra papryka do smaku
smalec do smażenia
1/2 szklanki wody
W dużym garnku rozpuścić ok. 3 łyżki smalcu. Wrzucić obrane, pokrojone w grube pióra cebule, zeszklić. Dodać paprykę w proszku wymieszać i od razu dodać mięso pokrojone w dużą kostkę (np. 3 cm x 3 cm). Jeśli jest to konieczne, dodać trochę wody (lecz nie więcej niż pół szklanki). Dodać sól do smaku i dusić na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez 1 godzinę.
Następnie dodać do mięsa obrane, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w duża kostkę paprykę, tymianek i obrany, posiekany czosnek. Dusić na małym ogniu, bez pokrywki, aż mięso będzie całkowicie miękkie (zazwyczaj wystarcza pół godziny).
Doprawić do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą i ostrą papryką.
Jako dodatek pasuje świeże pieczywo, gotowane lub pieczone ziemniaki, knedel, galuszki, ryż lub frytki.