2 -średnie cukinie
2 - jajka
1 ząbek czosnku
2 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki - 5 łyzek mąki
1 łyżka koperku
sól
pieprz
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Do odciśniętej cukinii podać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
milka65 2016-09-30
Chyba po lubie ja miałam dziś placki ziemniaczane i z dyni też tydzień temu pozdrawiam:)
josss 2016-10-18
genialne! :)
josss 2016-10-20
dodam że z sosem czosnkowym jest super! :)