Kiedyś pachniały a teraz jakoś nie:(((
Kiedyś były w ogrodach, w lasach a teraz są wszędzie i to cieszy:)))
https://youtu.be/CGyEd0aKWZE
Dziękuję Łukaszowi - kedil za tak szczegółowe informację o fiołkach:)))
evita 2020-03-20
- one są takie słodkie i jednak pachnące... :)
Dnia bez zmartwień życzę... z pozdrowieniami Iwonko... :)
kedil 2020-03-20
Są takie które pachną np. fiołek Wonny ( Viola Odorata ) i takie bez zapachu np.fiołek motylkowaty łac. Viola sororia .
Kolka ciekawostek:
-Nie licząc cudzoziemców, jak fiołek afrykański czy alpejski, to jadalne są wszystkie. I te z ogrodu, czyli popularne bratki, i jasnofioletowe z lasu, i żółte polne. Ale najsmaczniejsze (i najzdrowsze!) są fiołki wonne.
-Najpiękniej pachną zebrane w kwietniowy, słoneczny dzień. I właśnie te idealnie nadają się na konfitury i syropy.
-Z fiołków możemy przyrządzić lody czy nadzienie do słodkich bułeczek
-Aromatyzuje się nimi ocet i cukier
-Uchodzą za afrodyzjak.
-W starożytnej Grecji dodawały je do potraw hetery, najwykwintniejsze panie lekkich obyczajów.
-Kogo dopadnie kaszel, może popijać fiołkowy napar, najlepiej z migdałami czy suszonymi morelami. Wtedy witamina C z listków sprawi, że żelazo z bakalii lepiej się wchłonie. Weź po łyżeczce kwiatów i liści, zalej szklanką wrzątku i parz 5 minut. Aromatyczną herbatką z fiołków można też płuk...
henry 2020-03-20
u mnie pachną.. mam je od zawsze...wędrują sobie po ogrodzie gdzie popadnie i to w nich lubię...