Flaczki wegańskie
Warzywa korzeniowe;
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
pokroić w słupki i lekko podsmażyć na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego
smażenie warzyw spowoduje, że nie będą się rozpadały i zachowają swój kształt
- 2 średnie cebule pokroić w piórka, posolić i też poddusić na oleju
- 1/2 pora pokroić i pół-krążki, dodać do cebuli i razem poddusić (można osobno)
- 1/2 kg boczniaków pokroić w paski i poddusić na oleju, pod koniec posolić
Cebulę z porem i boczniaki dodać do warzyw, dodać wodę (bulion warzywny), przyprawy i razem dusić uważając aby warzywa nie były zbyt miękkie.
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- czerwona pasta curry
ewentualnie wg gustu; łyżka koncentratu pomidorowego, inne przyprawy
W zależności od ilości płynu potrawa będzie zupą albo potrawką, można lekko zagęścić mąką.
Polecam.
dodane na fotoforum: