Przepis koleżanka Alisha mi dała.
Na jedną osobę potrzeba:
-100g mąki pszennej (wzięłam krupczatkę, ale nie jest dobra)
-1 jajo
-ok. 1/4 szklanki zimnej wody
-ok. 1/3 łyżeczki soli
-olej (wlewam do garnka z gotującą się wodą, zapobiega sklejaniu się klusek)
Takie kluseczki zawsze mieszałam drewnianą łyżką. Tym razem wyciągnęłam stary i wysłużony malakser. Sprawdził się wspaniale, a ja nie mam na dłoni pęcherzy. :D
razdwa3 2014-11-05
U nas są to kluski kładzione albo lane...
szaman1 2014-11-05
Witaj , powiedz gdzie szukać takie kółko z otworkami , wszędzie pytam i nic. Pozdrawiam )))
halinag 2014-11-05
To był malakser mój służył wiele lat i niestety padł bo robił wszystko...hi.hi.. ale spisywał sie na medal:))
bogna87 2014-11-05
U mnie sie nazywaja ,,lyzka kladzione'' lubimy je tez na slodko z dzemikiem lub serem i wanilia.Pozdrawiam.