... debiutowały u mnie i był to całkiem udany debiut!
15dkg suszonych śliwek
1 szkl mąki pszennej tortowej
2 jajka
łyżka kwaśnej śmietany
15dkg rodzynek
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Śliwki i rodzynki zalewamy w osobnych naczyniach wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie osączamy i kroimy w małe kawałki. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, jajkami i śmietaną. Wlewamy tyle wody, aby ciasto miało konsystencję śmietany. Wsypujemy śliwki i rodzynki. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta. Lekko spłaszczamy i smażymy na złoty kolor. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!! :)
dodane na fotoforum:
aska70 2011-11-24
poproszę ze dwa ale do łóżka :)
pozdrawiam leżąc a co :)) raz można i tak :P
życzę spokojnych snów :)
aska70 2011-11-25
witam
Nocka była taka sobie ,ech coś bezsenność mnie męczy .
I dochodzę do wniosku że to jest przyczyną mego przesilenia ,braku energii.
Pozdrawiam i na kawkę zapraszam