Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.)

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.)

Nazwę polską podał Józef Jundziłł w 1830 r. W polskim piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten opisywany był też jako kurka, stroczek lisica, kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, lisica, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, stągiewka jadalna.

Dotychczasowe próby uprawy kurek zakończyły się niepowodzeniem.

dodane na fotoforum:

keisidz

keisidz 2021-08-09

Zaczyna się...

maska33

maska33 2021-08-09

Jeden z niewielu grzybów,którego nie ruszają "robale".
w kurkach znajduje się 88% wody, ale oprócz niej, w skład kurek wchodzą witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, minerały: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi, cynku i selenu.
Podobnego składu chemicznego zawartego w kurkach może pozazdrościć niejeden kompleks witaminowy.
Oprócz wyżej wymienionych składników prozdrowotnych kurek, jednym z najbardziej znaczących jest hitinmannoza.
Hitinmannoza to substancja, która „zabija” wszystkie występujące w organizmie robaki ludzkie, ponieważ potrafi „rozcieńczyć” jajeczka pasożytów, których nawet sok żołądkowy nie jest w stanie rozpuścić, a przedostając się do ciała pasożytów hitinmannoza paraliżuje ich układ nerwowy, co prowadzi do ich powolnej śmierci.
Gorąco polecam wszystkim ,powyżej 14 roku życia.

halb09

halb09 2021-08-09

Niezwykła właściwości kurek.

ofka63

ofka63 2021-08-09

Co do właściwości leczniczych kurek, owszem, ale nie mogą być podgrzane powyżej 50 st C

styna48

styna48 2021-08-10

Kiedyś w dzieciństwie z dziadkiem namiętnie chodziliśmy do lasu po kurki w okolicach Obrzycka a babcia potrafiła wspaniale je przyrządzić, miłe wspomnienia.

jairena

jairena 2021-08-10

- wolne i niezależne... dopóki nie trafią do garnka

ewjo66

ewjo66 2021-08-11

wlazłam wczoraj do lasu, ale nic nie znalazłam co można by było nazwać grzybem

dodaj komentarz

kolejne >