Osłodzę Wam to pieprzone poniedziurwo, które zbliża się wielkimi krokami....wrrr....
Z serii świąteczne słodkości.....
Moja mamuśka - uzależniona od wszystkiego co makowe i z makiem, stwierdziła, że jeszcze takiego makowego cuda nie jadła! A ja przyznaję Jej rację - po prostu coś pysznego!!
Na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm
Ciasto robiłam w poniedziałek 21.12., a ostatni kawałek zniknął w Nowy Rok....i cały czas świeżutkie, wilgotniutkie, pyszne!
Biszkopt:
6 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp.160º-180ºC ok.30-40 min.
Masa I:
250 g maku mielonego, 100 g cukru, 3 białka (żółtka zostawić do masy III), 2 łyżki miodu, ½ szklanki słodkiego mleka, olejek migdałowy, 200 g bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai).
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.
Ja robiłam z gotowej masy makowej – 1½ puszki masy makowej i bakalie. Nie smażyłam.
Masa II:
½ l śmietany 30%, 3 łyżeczki żelatyny, 2-3 łyżki cukru pudru.
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę. Wymieszać.
Masa III:
200 g masła, 100 g cukru pudru, 150 g orzechów mielonych, ½ szklanki mleka, 3 żółtka, spirytus (do smaku).
Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt – masa I – masa II – masa III – polewa.
alkaa 2016-01-17
Jak dobrze ,że odkopałam się z tego śniegu i wpadłam do Ciebie Kasieńko...brakowało mi Twoich smakołyków... no i zrobiłam się głodna hahaha
jmania 2016-01-17
Mak, bita śmietana i orzechy, w tym cieście jest wszystko co bardzo lubię, pyszności...
baygel1 2016-01-17
ho ho ! to ja robię taki makowiec od lat ... ale bez bitej śmietany ! jest faktycznie pyszny !!!
elen1 2016-01-17
Witam pozdrawiam:)
i ja uwielbiam takie ciacha troszkę dużo roboty przy nim:))))
alik61 2016-01-17
to ja dołączam do twojej Mamuśki,bo wszystko co makowe to dla mnie Naj!!!,ale takiego nie miałam przyjemności popróbować...;)
baygel1 2016-01-17
re ;Kasiu wiem ... bo uwielbiam .... i ja piekę ,że na spód wylewam masę makową na wierzch biszkopt ... potem odwracam i smaruję kremem :)
baygel1 2016-01-17
re ;Kasiu bo żebym jak tak śmigała po tej śmietanie jak mój Baygel ... to no problem .... a tak ,,szafka,, rośnie :)
xaviera 2016-01-17
pytałaś o choinki...??? czy sama je zrobiłam..???
oczywiście, że tak !!! taka zdolna ze mnie bestia ;)
pozdrawiam i dziękuje za życzenia :)
stachs7 2016-01-18
Oj tam,poniedziurwo!Moja prawie bratowa uwielbia poniedziałek,bardzo lubi iść na szychtę...Pozdrawiam Kasiu.
oliwkaa 2016-12-22
Kasiu nie mam gotowej masy makowej,sama zrobię czyli pytanie -mam dac te białka i smazyć czy nie ? rozsądek podpowiada daj i smaż :0)))