Ostatki niech nam rosną nasze zadki...czy jakoś tak :D

Ostatki niech nam rosną nasze zadki...czy jakoś tak :D

Facet nie pies - na kości nie leci....ale też nie sikorka, żeby słoninę wpie...dalać :D
No cóż.....przez jakiś czas mój mąż będzie sikorką......

Chruściki z przepisu mojej babci :D Mega chrupiące, mega pyszne! 2 godzinki i zrobione, posmażone, kuchnia posprzątana :)))

1/2 kg mąki, 1 jajko, 2 żółtka (białka zamroźcie), 1/2 kostki margaryny, 2 łyżeczki cukru, 5 łyżek śmietany (daję 18%), 1 łyżka octu lub spirytusu (z jednego i drugiego wychodzą wyśmienite).

Ze wszystkich składników wyrabić ciasto, a następnie zbić starannie drewnianym wałkiem. Ciasto podzielić na 3-4 części i po kolei rozwałkowywać jak najcieniej. Pokroić tak jak na faworki.
Chruściki smażyć na rozgrzanym smalcu. Wyciągać na papierowy ręcznik,żeby obciekły z tłuszczu. Przełożyć do miski, posypać cukrem pudrem :D

kris13

kris13 2016-02-09

..a co z zamrożonych białek? bo mam akurat kilka w lodówce........
Chruściki wspaniałe bo z babcinego przepisu ;)))

kimeraj

kimeraj 2016-02-09

re: Krysiu, zamrożone białka wykorzystujesz do kokosanek, cwibaczka z białek, keksu z białek, bezów itd.itd :)) Wyciągasz je na wieczór, zostawiasz do jutra coby się rozmroziły i działasz :) Ja jak potrzebuję białek, na "już" to pojemniczek z nimi wstawiam do gorącej wody, a jak się rozmrożą to działam :))

watroba

watroba 2016-02-09

apetyczny kadr, przepis na chruściki świetny, tylko ten spirytus, wolała bym wypić, pozdrawiam, miłego wieczoru ...

kimeraj

kimeraj 2016-02-09

re: hahaha....Elciu, łyżką spirytusu se nie popijesz...lepiej dać do chrustów :*

baygel1

baygel1 2016-02-09

o żeż !!! Ty to wiesz jak ,,zadać cios,, ! ale czekaj no ja się odegram :) :) :) i też będzie zlizywać ślinę z ekrana :) :) :)

hancia

hancia 2016-02-09

Pyszności też dziś piekłam, ale białek nigdy nie mrozilam muszę to zrobić; ) pozdrawiam serdecznie

baygel1

baygel1 2016-02-09

re ;Kasiu ale tamto było na obiad .... a teraz jest już pora na dobranoc a nie na zajadanie takich pyszności - tłustości - słodkości :)

alex75

alex75 2016-02-09

boziu ale mi smaka narobiłaś;)

ewalu

ewalu 2016-02-09

masz rację Kasiu, na tę łyżkę spirytusu, to szkoda gębę wystawiać, pamiętam, że moja babcia kazała mi takie ciasto mocno walkiem okładać! pozdrawiam Cię gorąco :)

babcia1

babcia1 2016-02-10

Kurcze ja tak lubię faworki a moja mężowina woli jednak pączki buu..

ewjo66

ewjo66 2016-02-10

uwielbiam chrusty...cieniutkie...chrupiące...ale niestety jeszcze nie jem słodkiego...

stachs7

stachs7 2016-02-10

Z białek robię sernik"biały puch",pyszny jest.

krycha2

krycha2 2016-02-10

Chruściki "pierwsza klasa"...ostatnio smażone też mi takie wyszły...kiedy smażyłam odkładając na drugi talerz to już pierwszego nie było...mąż z synem /akurat przyjechał/ wciągali nosami...

niusia1

niusia1 2016-02-10

chowaj te chruściki bo mnie kuszą dzisiaj

predawn

predawn 2016-02-10

zjadła bym... a ja do swoich nie daję żadnego masła ani margaryny. i 2 jajka. Wyszły mi takie kruchutkie, że trudno było z talerza przxenieść i zjesc. Wspaniałe!:)
A i dodam jeszcze, że naprawdę bardzo bardzo mało wypiły tłuszczu ze smażenia

anad60

anad60 2016-02-10

kusząca FOTA....nigdy nie robiłam :(

watroba

watroba 2016-02-10

re; dla mnie tego spirytu, to świat, pozdrawiam, miłego popołudnia ....

mis20

mis20 2016-02-10

apetyczne...tylko chrupać-:)

olga39

olga39 2016-02-10

Lepiej niech zadeczki nie rosną:))

astra40

astra40 2016-02-10

No takim pysznym chruścikiem to bym się chętnie poczęstowała:)

stasia8

stasia8 2016-02-10

w tym roku jeszcze ich nie robiłam...ale kto powiedział że można je piec tylko w karnawale...

jagna48

jagna48 2016-02-12

I znowu się d..a powiększy...całuski.

anana57

anana57 2016-02-12

jak weszłam w swoją recepturę na piwie, tak od lat robię. Tylko trzeba b. b. cienko rozwałkować. Są rewelacyjne i tylko 3 składniki.

dodaj komentarz

kolejne >