Mam nadzieję, że jak kiedyś kupię hula-hop to nie będzie pasowało :D
Ale przecież nie będziemy się dołować jakimiś hulahopami :D
Stare chińskie przysłowie mówi, że dobra wódka w środku tygodnia ma zapach urlopu na żądanie.....
Więc ja podaję goloneze a Wy musicie się tylko zaopatrzyć w to coś z chińskiej sentencji :p
A później wystarczy już tylko przedzwonić do pracodawcy i poprosić o urlop :D
Golonka wieprzowa, 2 średnie cebule, kilka liści laurowych,
kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, tymianek, 2 spore gałki czosnku, 1,5 szklanki mocnego piwa.
Czosnek obrać, pociąć na połówki lub ćwiartki i obtoczyć w mieszaninie soli, pieprzu i tymianku. Przy użyciu ostrego noża zrobić w golonce sporą liczbę nacięć, im głębsze, tym lepiej. W przygotowane nacięcia włożyć głęboko przygotowany czosnek. Pozostałą mieszaniną przypraw natrzeć całą powierzchnię golonki i odstawić ją w chłodne miejsce na ok. 5-6 godzin.
Po tym czasie golonkę należy lekko obsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym smalcu. Włożyć ją do naczynia żaroodpornego, polać piwem, obłożyć liśćmi laurowymi, obsypać zielem angielskim i przykryć grubo pokrojonymi płatami cebuli. Przykryć naczynie pokrywką. Golonkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piec ok. 2 godzin.
Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całą golonkę nagromadzoną na dnie naczynia piwną zalewą, można ją nawet obrócić.
Spokojnego czwartucha, bo u mnie od poniedziałku totalna rozpierducha.......
asia70 2016-04-13
A Ty na noc takie pyszności tutaj wrzucasz, spać nie będę mogła bo uwielbiam ją pod każdą postacią. Buziolki kochana :-)
baygel1 2016-04-13
No to wytoczyłaś ,,ciężką broń,, .... tak na noc. Serca nie masz kobito :( ..... ech idę zobaczyć co tam w lodówce słychać :(
krycha2 2016-04-13
No narobiłaś ...nie będę mogła spać przez tę golonę...chyba się skuszę na zrobienie...a potem kupię hula-hop...
babcia1 2016-04-14
no pycha musi być!!
elle54 2016-04-14
Ledwo do końca doczytałam, tak zgłodniałam, pędzę coś uszykować
...ale nie będzie to taka smaczność jak Twoja :)
alkaa 2016-04-14
kusicielko ! i po co ja o tej porze tu zajrzałam do Ciebie Kasiu... głodna się zrobiłam !
kris13 2016-04-14
...a dziś się dowiedziałam,że goloneczkę + CHRZAN trzeba jeść przynajmniej raz w miesiącu_dobrze wpływa na kości, chrząstki, stawy, itp. ale koniecznie z chrzanem bo ten neutralizuje cholesterol !
oriola 2016-04-17
A cholesterol to co???...Hula -hop to pikuś trzeba całą noc węgiel znosić.
Smacznegooooo.