ketchup/sos z cukinii.

ketchup/sos z cukinii.

Dlaczego kogut drze mordę z samego rana?
Bo jak wstaną kury to nie ma nic do gadania....

W mojej przetwórni czas na ketchup/sos z cukinii. Jest naprawdę mega pyszny *,*

1,5 kg cukinii (waga po obraniu i oczyszczeniu), 0,5 kg cebuli, 1,5 łyżki soli, ok.3/4 szklanki cukru, 0,5 szklanki octu (spirytusowego lub jabłkowego), po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, 400 g (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego.
Cukinię umyć, przyciąć na końcach, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć nasiona (jeśli takie się znajdują). Oczyszczoną cukinię zetrzeć na tarce o większych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, krótko podsmażyć na oleju (kto nie chce nie musi podsmażać), dodać do cukinii i posolić. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc lub na ok.6 godzin (dla tych, którzy pracują zawodowo lepszym rozwiązaniem będzie rozłożenie pracy na dwa dni i pozostawienie osolonej cukinii na noc).
Po tym czasie odlać połowę powstałego soku, dodać cukier i zagotować. Gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez ok.1/2 godziny, co chwilę mieszając.
Dodać ocet, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać i gotować przez ok.15 minut bez przykrycia.
Dodać koncentrat pomidorowy (ja chwilę podsmażam go na suchej patelni i dopiero dodaję do potrawy), wymieszać, pogotować ok.5-10 minut pod przykryciem. Całość zmiksować blenderem.
Gorący ketchup/sos nałożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować ok.5-7 minut od zagotowania wody lub odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego :))
Mój ołtarzowy jest nim zachwycony :)))

ona11

ona11 2019-08-07

zrobię

kimeraj

kimeraj 2019-08-07

re: Krysiu zrób, zrób. Ketchup/sos jest naprawdę pyszny. Moja ciocia, która nienawidzi cukinii była nim zachwycona.... i zdziwiona,że tam jest cukinia :)))

xaviera

xaviera 2019-08-08

pozdrawiam :)

ewci1

ewci1 2019-08-08

Ale fajny przepis napewno wypróbuje , dziękuje i pozdrawiam :)

marty

marty 2019-08-08

Dzięki za przepis … pozdrawiam !

dodaj komentarz

kolejne >