Włoska passata

Włoska passata

- Zauważyłaś, że Zyta, jest zawsze jakaś spięta i wystraszona przy tym swoim mężu?
- Nie dziw się. On uważa, że wszystko da się wyleczyć seksem. Ludzie boją się przy nim kaszlnąć... :)))

A ja boję się już usprawiedliwiać.....co staram się nadrobić zaległości i poganiać po Waszych galeriach, to zawsze coś jest do roboty..... Dlategóż wybaczcie, że na bieżąco nie odpowiadam na Wasze cudne komentarze. I dziękuję, że mimo wszystko zaglądacie do mnie :*

19 kg pomidorków przerobione :)))
Na dłuuugie zimowe dni proponuję przecierro-pomidorro inaczej mówiąc włoska passata. Mega pyszna. Genialna do gołąbków, zupki pomidorowej, pizzy, makaronów, mięs....

3 kg pomidorów (malinówek), 15 ząbków czosnku, 2 garście bazylii świeżej, garść świeżego oregano, 2 łyżki cukru,
2-3 łyżki soli, łyżeczka białego pieprzu, 0,5 szklanki oliwy z oliwek.
p.s. specjalnie do tego przepisu kupiłam świeżą bazylię i oregano w doniczkach. To co nie zużyłam - zamroziłam ...oczywiście bez doniczek :D
Pomidory umyć, na wierzchu naciąć na krzyż, wrzucić do wrzątku na ok.2-3 minuty, a następnie do zimnej wody. Obrać ze skóry (która po takim zabiegu sama zejdzie), pokroić i wrzucić do gara . Dusić ok.godzinę na wolnym ogniu. Mniej więcej 15 min przed końcem duszenia, dodać czosnek, zioła i przyprawy. Na koniec dodać oliwę i zblenderować. Przecier przełożyć do słoików i pasteryzować (ok.10 minut od zagotowania wody) lub przełożyć do pojemników i zamrozić.
Polecam!

Ściskam każdego z osobna :*

kolejne >

kimeraj

kimeraj

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

babcia1

babcia1 12 dni temu

o kurcze już sobie wyobrażam Kasiu ten zapach i smak!!

prince8

prince8 12 dni temu

Smacznie wygląda ,,, Miłegoooo dnia ...;)))

krycha2

krycha2 12 dni temu

Pycha to z pewnością ....tylko tyle pomidorów to nie mam ale kupie i się uprę żeby takiego passata mieć.hi,hi.

marty

marty 12 dni temu

Palce lizać , swojej roboty sosik mniam mniam !!!
ściskam i ja … miło pozdrawiam :)

gusia66

gusia66 12 dni temu

No żesz smaka narobiłaś!Lubię takie pyszoty!

madu02

madu02 12 dni temu

Jak zwykle podziwiam Twoją pracowitość.

spoko44

spoko44 11 dni temu

Fajny przepis wykorzystam, pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >