Babcina mądrość - jakże mądra: W życiu każdej kobiety prędzej czy później przychodzi moment, w którym zaczyna ona rozumieć samicę modliszki :))
Dla lubiących się bawić w ciastowe zabawy, zapraszam na Morze Czarne - mega pyszne ciacho.
Wersja moja (na blaszkę 36,5 x 26,3 cm)
Biszkopt dolny: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą, mieszając łyżką, aby ciasto nie opadło. Piec w temp.180 stopni (grzałka góra-dół) około 20-25 minut.
Biszkopt II: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki kakao.
Postępować jak w biszkopcie dolnym.
Beza: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać cukier. Gotową bezę przełożyć na foremkę o takich samych wymiarach jak biszkopty, wyłożoną papierem do pieczenia. Aby bez była krucha i sucha – czyli taka jak ma być, trzeba trzymać się następującej procedury pieczenia:
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec bezę przez 5 minut.
2. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopi i piec bezę przez kolejne 60 minut.
3. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w środku na ostatnie 60 minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika).
Bezę wyciągnąć z piekarnika i usunąć papier ze spodu. Powinna być w całości, ale jeśli pęknie, nic się nie stanie :)
Krem czekoladowy: 750 g serka mascarpone,
300 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella (zwykłe tańsze marki sprawdzą się równie dobrze), 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.
Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka i umieścić go w większym naczyniu z wrzącą wodą. Odczekać kilka minut, aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować.
Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30%, 125 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera. W osobnym naczyniu zmiskować serek mascarpone i małymi partiamy dodawać do niego ubitą śmietanę, cały czas miksując.
Dodatkowo: ½ słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu), 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady startej na tarce, 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :))
Składanie ciasta:
1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy.
2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę.
3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę.
4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany.
Ciasto przechowywać w lodówce (nie przykrywać - dzięki temu beza będzie cały czas chrupiąca).
Polecam - trochę zabawy jest przy nim ale smak wynagradza wszystko :))
Smacznego :)))
Oryginalny przepis: https://trzecitalerz.blogspot.com/2015/10/morze-czarne-ciasto-czekoladowe-pod-beza.html
babcia1 2019-08-25
wygląda przepysznie ale zabawy jest przy nim widzę sporo!!
krysty9 2019-08-25
pysznie wygląda. Już kiedyś zauważyłam ten przepis i zapisałam sobie do wypróbowania
prince8 2019-08-25
Smakuje pysznie z Twojego opisu ...miłegooooo ;)
slonko3 2019-08-26
Ja tylko chciałam pochwalić się ogóreczkami wg Twego przepisu
( już drugi raz, poprzednie próbowałam, pycha).
A tu aż tyle komentarzy na mnie spłynęło.