Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

- Proszę księdza, moja teściowa to kobieta warta grzechu.
- Synu, pamiętaj o VI przykazaniu: Nie cudzołóż.
- Co też ojciec! Ja miałem na myśli V przykazanie: Nie zabijaj :)))

Ciąg dalszy przetworów - ogórki kanapkowe.
1,5 kg średnich ogórków gruntowych, 2 szklanki wody,
1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %, 1 i ¾ szklanki cukru, łyżka ziaren gorczycy, łyżka ziaren czarnego pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, płaska łyżka kurkumy, płaska łyżka soli.

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w słoikach, dodać gorczycę, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie. Wodę z cukrem zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Gorącym płynem zalać ogórki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików. Przykryć pokrywką, zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Ogórki zmienią kolor z ciemnozielonego na jasnozielony. Wyciągnąć na ściereczkę, przykryć ręcznikiem i zostawić do powolnego wystygnięcia (słoików nie trzeba odwracać do góry dnem).
Tak przygotowane ogórki można jeść po mniej więcej tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze. Najlepsze są po miesiącu.

niusia1

niusia1 2021-08-16

super Kasiu!

satsuma

satsuma 2021-08-17

Tak pokrojonych jeszcze nie robiłam ;)))

astra40

astra40 2021-08-18

Rewelacja!

macro90

macro90 2022-01-10

Rozmowa z księdzem = REWELACJA!!!

dodaj komentarz

kolejne >