Witam kochani

Witam kochani

Domowe przetwórstwo;)
Pasztet domowej roboty.
Ponieważ kilka osób prosiło o przepis,więc tu zamieszczam informację jak zrobiłam:


Powiem szczerze improwizowałam,nie mam żadnego przepisu...Kupiłam 7 kg podgardla(trafiłam na ładnie poprzerastane mięskiem)Pół kilograma wątróbki króliczej,może być wieprzowa czy indycza.Do tego trzeba sobie przygotować 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego,sól i pieprz oraz małą główkę czosnku lub 4 duże ząbki.

Mięso umyć i ugotować do miękkości z zielem i listkiem laurowym.Wyjąć z garnka,rosół w którym się gotowało schłodzić i gdy tłuszcz się skrzepnie zebrać go i dodać do pasztetu.Mięso zmielić na drobnym sitku.Wątrobę pokroić w kawałki i usmażyć na patelni lekko z obu stron,też przekręcić przez maszynkę.Wszystko wymieszać,doprawić solą i pieprzem według swojego smaku,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Włożyć do wyparzonych słoiczków,gotować na wolnym ogniu 40 min.Wychodzi ok17-18 słoiczków po dżemie.Jest naprawdę smaczny,dobrze smarowalny nawet po wyjęciu z lodówki....Smacznego!

artex12

artex12 2012-12-03

taki pasztecik jest rewelacja

irenna

irenna 2012-12-03

lubię jeszcze do tego kiszonego ogóreczka..hihihi az slinka pociekła..hihihi

janka69

janka69 2012-12-03

Potwierdzam , taki pasztet to , najlepszy pasztet )
Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku )

maniek1

maniek1 2012-12-03

Miłego popołudnia życze:))
Smacznej kawki - herbatki po obiadku:)

elza58

elza58 2012-12-03

taki pasztet to przynajmniej smakuje,napracowałaś się Irenko ale warto było....pozdrawiam i życzę udanego tygodnia.......

olesja

olesja 2012-12-03

Pozdrawiam serdecznie..:-)
Życzę miłego popołudnia..:-)

ma1ma

ma1ma 2012-12-03

aż ślinka cieknie...same pyszności...podziwiam Twoją pracowitość...pozdrawiam i miłego popołudnia życzę...

halka

halka 2012-12-03

Robisz zimowe zapasy Irenko...dobra z Ciebie gospodyni;pozdrawiam serdecznie.

korter5

korter5 2012-12-03

☆ Spokojnego wieczornego wypoczynku...
☆ Dobrej nocy :)

chanela

chanela 2012-12-03

nie denerwuj slinka do pasa wisi Irenko :))

andula

andula 2012-12-03

Takie rarytasy jadałam w dzieciństwie, moi rodzice sami robili wyroby przy okazji świniobicia.:) Po tragedii w 1977 zamieszkali w Wągrowcu i skończyło się chowanie świniaka na potrzeby rodziny.:)))

kris13

kris13 2012-12-03

re; Irenko,bo ja przyszywam metkę_to przyzwyczajenie z pracy jeszcze :)
Wyroby EXTRA! nie pamiętam kiedy takie robiłam ;))))

andaba

andaba 2012-12-03

Apetycznie wygląda

hankax

hankax 2012-12-03

Pyszny gwarantuję:)

dsolar

dsolar 2012-12-03

to ja już zamawiam jeden słoiczek :)
aż przypominają się smaki dzieciństwa coś niesamowitego :)
nigdy nie jadłem wspanialszej rzeczy :) mniam:))))
życzę spokojnego tygodnia i udanej degustacji weków :)
pozdrawiam serdecznie :)

gonia51

gonia51 2012-12-04

Super!!!! Taki przysmak na śniadanko ---- pycha!!!

dodaj komentarz

kolejne >