..i wyszło 6 słoiczków soku...

..i wyszło 6 słoiczków soku...

oraz 2 słoiki konfitury :))
a tu przepis:
oczyszczone laski rabarbaru kroję w kostkę, zasypuję cukrem i zalewam wodą ale tylko tyle aby przykryła rabarbar w garnku.Gotuję jak kompot; potem odcedzam sok na durszlaku lub sicie,sok zagotowuję do małych słoiczków,a rabarbar krótko przesmażam dodając jeszcze cukru aby nie był bardzo kwaśny.
Krótkie smażenie nie zmienia zielonego koloru.Konfiturę rabarbarową można zawekować (15 min) lub w pojemniki i do zamrażarki.Jest doskonałym dodatkiem do biszkoptu pod masę np.w torcie.
/proporcji cukru i rabarbaru nie podaję bo takowej nie ma_to wg swojego uznania /

zuza99

zuza99 2013-05-25

Juz Krysiu robisz zaprawy na zime..............
Nigdy nie robilam zapraw z rabarbaru ,powiesz jak robisz?? moze sie naucze na starosc? hahah
Pozdrawiam .

anetka

anetka 2013-05-25

super nie ma to jak Swoje

lila08

lila08 2013-05-26

soku nikt nie chce i nie robię...a dżem do ciasta ,tortu , nawet bułeczki robiłam...

zuza99

zuza99 2013-05-28

DZiekuje Krysiu ..........
Pozdrawiam milutko .

dodaj komentarz

kolejne >