posypany pestkami dyni_piekłam w naczyniu żaroodpornym ;)
Jeszcze raz wielkie dzięki ewaiza :)))
Napiszę jak ja piekłam...
500 g mąki pszennej 650
50 g mąki z pełnego przemiału
50 g otrąb pszennych albo
tylko 100 g mąki z pełnego przemiału
360 g ciepłej wody (tj.1 i 3/4 szkl)
1 łyżeczka cukru,
2 płaskie łyżeczki soli różowej
25-30 g świeżych drożdży
1 łyżka ziaren słonecznika
1-2 łyżki cebulki prażonej
W kubku rozrobić drożdże+cukier+ łyżka mąki+2 łyżki wody letniej i poczekać aż zaczyn urośnie.W misce do mąk dodać ziarna,cebulkę i rozczyn oraz wodę.Ciasto wyrabiać ok. 10 min.Odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 min.Jak podrośnie uderzyć pięścią aby odpowietrzyć.Dać na stolnicę, rozpłaszczyć ręką i składać na 3.Tak zrobić 3-4 razy.Uformować bochenek i przenieść na brązowy papier do pieczenia.Przykryć.Po ok.pół godz. wyrastania ciasta nagrzać naczynie żaroodporne z pokrywką w piekarniku 240-230 st. Bochenek posmarować np. mlekiem i posypać dowolnie, bochenek naciąć żyletką.Z papierem przenieść do gorącego naczynia,przykryć i włożyć do piekarnika zmniejszając temperaturę na 220 st.piec 40 min; zmniejszyć temp. do 210 st. i zdjąć pokrywkę_tak dopiekać 15-20 min.Studzić na kratce do całkowitego ostudzenia.Nie kroić gorącego!
Uwaga! jak wyrośnie za szybko to można przerobić składając jeszcze 2 razy.Nie można dawać do piekarnika całkowicie wyrośniętego bochenka ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze rośnie w naczyniu !
maniek1 2016-01-25
【ツ】.Miłego wieczorka żγcze.:))
► http://angelsms.pl/misiek/138168.html ◄
☆★☆.Dobranoc.☆★☆
maria10 2016-01-25
.... wygląda przepięknie a smakuje ???? .... na pewno super!!!! pozdrawiam Cię Krysiu bardzo gorąco i życzę dobrej nocy:))))))
mis20 2016-01-26
smakowity chlebuś...upiekę...dzięki Krysiu za przepisik:-)pozdrawiam)