Pleurotus ostreatus - Boczniak ostrygowaty
Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami.
Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu, który zawiera: 2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów, 0,1 – 0,2 tłuszczów oraz
0,6-1,0 g substancji mineralnych, a głównie potasu i fosforu. W 100 g świeżych owocników znajduje się 15% dziennej dawki witaminy C, 40% dziennej dawki witaminy B (niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12. Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego (40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi.U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego. W Czechach na skalę przemysłową produkuje się leki dietetyczne: Hliveta Eritaden i Pleurotus 600.
renia19 2010-12-13
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
I co zrobiłeś z grzybkami???:)
tczew54 2010-12-13
Twoja galeria to królestwo grzybów.
Dziękuję za informację jaki grzyb utrwaliłam w kadrze będąc w parku.
Niestety nie znam się na grzybach.
trawnik 2010-12-14
Śliczne :) Nie przypuszczałem, że są ludzie którzy w ten sposób gromadzą wiedzę o grzybach:) Gratuluję pasji i być może kiedyś zadam jakieś pytania, licząc na odpowiedź :) Serdecznie pozdrawiam :)
ikunia5 2011-10-15
Pięknie się prezentują, a jak jeszcze do tego, przyczyniają się do poprawy zdrowia w różnego rodzaju schorzeniach, to już rewelacja:)