500g maki
100g cukru
paczuszka drozdzy suszonych
250ml mleka
75 g masla
pol lyzeczki proszku do pieczenia
Cukier maslo i mleko zagotowac, przestudzic. make wymieszac z proszkiem i drozdzami i polazyc z mlekiem. calosc zagniesc i odstawic na 1,5 godziny.
2 budynie waniliowe ugotowac w 700ml mleka z dodatkiem 5 lyzek cukru. Ostudzic.
Z wyrosnietego ciasta odrywac niewielkie kawalki (niepelna garsc) formowac dlugie i cienkie ruloniki i formowac w precelki. Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Do szprycy nalozyc budyn i wyciskac go w otworki precelkow (powinien wychodzic wyzej niz ciasto) Piec w temp 200° 15-20 minut. Upieczone precle posmarowac lukrem. Smacznego:))
luanka 2011-09-19
ciekawe.
Dobrego nowego tygodnia :))
lejdis 2011-09-19
UWIELBIAM TAKIE SŁODKOŚCI :)
steffek 2011-09-20
Cudeńka...!ale by się takiego zjadło do kawusi...
tati40 2011-09-20
Świat,to księga otwarta w powiększonej skali,
każda chwila jest warta żeby ją utrwalić.
MIŁEGO WIECZORU I SPOKOJNEJ NOCY....
lila25 2011-09-21
wygladaja wysmienicie ale wolala bym z twarogiem , pewnie mozna zmienic, pozdrawiam :))
jonna 2011-09-23
Trzeba by kiedyś zrobić.....Pozdrawiam ciepło, bo już tak chłodno wieczorem i rano......