czerwone buraki kiszą się...

czerwone buraki kiszą się...

na pyszny barszczyk czerwony ...

2 kg buraków-obrać,pokroić
1,5 l wody zagotować z 1,5 łyżki soli kamiennej-nie jodowanej
6-8 ząbków czosnku
buraki ułożyć w słoju,dodać czosnek,zalać gorącą wodą z solą
zostawić w ciepłym miejscu...
Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Zakwas z buraków jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek . Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 -3 dniach zlać kwas, używany do potraw.

dodane na fotoforum:

kot54

kot54 2012-11-23

Oj tak...będzie PYCHA barszczyk.....

anet36

anet36 2012-11-23

super sprawa taki barszczyk,zrobię po niedzieli taki,pozdrawiam

myszka2

myszka2 2012-11-23

Pycha barszczyk uwielbiam. Witam serdecznie i cieplutko pozdrawiam. Życze miłego wieczoru i spokojnej nocki. Dobranoc

stif56

stif56 2012-11-23

Niech się kiszą .........przydadzą się za kilkanaście dni

alkaa

alkaa 2012-11-23

jeden już nastaw wypiliśmy...ale muszę zrobić drugi...jest pyszny...

danka1

danka1 2012-11-23

to niech się kiszą ja poczekam...

kris13

kris13 2012-11-23

Hmm...nie wiedziałam,że czerwony barszczyk dobry na zgagę.....

niusia1

niusia1 2012-11-24

przepis wykorzystam jak nie na barszczyk to dla zdrowotności:)))

evita

evita 2012-11-24

Witam Cię Lidko... bardzo lubię barszczyk...
udanej soboty życzę i pozdrawiam...

irena56

irena56 2012-11-24

Chcę chwileczkę tu zabawić,ku pamięci coś zostawić.
Kładę małe pozdrowienia i uciekam już mnie nie ma...;)
Miłej pogodnej soboty zyczę!!!

laura5

laura5 2012-11-24

pozdrawiam serdecznie, życzę miłego dnia :)

jerry61

jerry61 2012-11-24

kiedyś w moim domu babcia robiła ...dawno.

pinecha

pinecha 2012-11-24

... przepis, do ulubionych ;-)

krynia2

krynia2 2012-11-24

Już dziś taki zrobię............na mężusia dolegliwości żołądkowe...........pozdrawiam.

elkat

elkat 2012-11-24

Dziękuję za przepis :))

izolden

izolden 2012-11-24

Milutkiego dnia - pozdrawiam z uśmiechem-:))

stasia8

stasia8 2012-11-25

Ja jeszcze nie robiłam...ale widzę że najwyższy czas o tym pomyśleć...

maria10

maria10 2012-11-26

....ja jeszcze sama nie kisiłam buraków.... ale chyba przyszedł już czas aby sobie samej zrobić barszczyk..... tym bardziej, że jak piszesz można go sobie pić..... dziękuję za przepis.....:)))))

maria10

maria10 2012-11-26

....Lidziu.... a ile dni taki barszczyk się kwasi?????

dodaj komentarz

kolejne >