pasztet wieprzowy ...

pasztet wieprzowy ...

1,30 łopatki wieprzowej
70dkg podgardla wieprzowego ( kupiłam ładne ,poprzerastane )
25dkg wątroby wieprzowej lub z indyka
20dkg manny
0,50dkg cebuli
1l wody
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżki gałki muszkatołowej
1-3 łyżek majeranku -nie musi być ,jak kto lubi
pieprz i sól wg upodobań ,z solą w tym przypadku ostrożnie ,gdyż w przetworach wekowanych jest szczególnie wyczuwalna.

Mięso,podgardle i cebulkę pokroić na mniejsze kawałki, udusić w jednym litrze wody z dodatkiem listka i ziela ang ,mieso nie powinno się rozpadać.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.Wyjąć mieso,listek wyrzucić,skręcić przez maszynkę ,wyłożyć w duze naczynie dodać przyprawy i kaszę mannę,dolać goracy rosól jesli jest mniej niż 0,80 l uzupełnić przegotowaną wodą.Wymieszać.SUROWĄ watróbkę zmiksować w blenderze z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki soli,powinna wyglądać jak koktail /gęsta i lekko spieniona masa/,domieszać do pozostałych składników/nie powinna się sciąć/.Tak przygotowaną masę miksować w blenderze lub podobnym urzadzeniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Ja miksuję to porcjami całowość wylewam w inne naczynie mieszam i nakładam w czyste słoiki poj ok 0,30-050 l,nalezy dokładnie wytrzeć brzeg słoika ,zakręcić.Tak przygotowane słoiki gotować ok 3 godz.Wyjąc ,wystudzić ,włozyć do lodówki. Wazne :w chwili kiedy już mięso jest zmielone nalezy szybko je zmiksować ,sprawnie rozlać w słoików i NATYCHMIAST wstawić do gotowania . Przepis długi ale szybko się robi .
Smacznego!

dodane na fotoforum:

tebojan

tebojan 2013-02-07

I pasteryzujesz jeszcze?

wrobel3

wrobel3 2013-02-07

~JA juz za Toba nie nadanzam-buziaczki*

krycha2

krycha2 2013-02-07

Wszechstronna............ale wiesz co jesz............dobranoc

niusia1

niusia1 2013-02-07

w życiu nie robiłam,ale dobrze ,że przepis podałaś- pewnie sie skuszę i zrobie kiedyś,bo pysznie wygląda i wiesz co jesz hihihi!

maria10

maria10 2013-02-07

..... pozwolisz, że odpiszę sobie ten przepis???? może mnie kiedyś najdzie to sobie zrobię taki pasztecik:)))))

aziu1

aziu1 2013-02-08

ciekawy przepis - pozwolisz, że wypróbuję

ona11

ona11 2013-02-08

chyba zrobię...pozdrawiam

elvie86

elvie86 2013-02-08

mniam, mniam, mniam

halinag

halinag 2013-02-08

dzięki za przepis wygląda apetycznie...pozdrawiam:))

pentom

pentom 2013-02-08

A Ta, jak zwykle przetwory ;pp
Ale dogadzasz tym domownikom ;)

anita591

anita591 2013-02-08

Witam i wspaniałego dnia ,,, dzisiaj post odpoczynek

danka1

danka1 2013-02-08

musi być pyszny

elza58

elza58 2013-02-08

pasztet własnej produkcji pycha......

kris13

kris13 2013-02-08

swojski najlepszy! takiego przepisu nie znałam........

alkaa

alkaa 2013-02-08

już czuję jego smak...jakie to musi być pyszne...

dodaj komentarz

kolejne >