upiekł się ,na śniadanko ...

upiekł się ,na śniadanko ...

zapach w całym domu ...

wzorowałam się na przepisie Izy ewaiza .... 30 dkg mąki pszennej 650
20 dag mąki z pełnego przemiału pszennej
350ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
15 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić mikserem lub robotem (5 min). Odstawić do wyrośnięcia. Miedzy czasie odgazować ciasto,uderzając pięścią ,składać chleb w kopertę i odstawić do wyrośnięcia ,te czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.Do zimnego piekarnika wstawić garnek do pieczenia chleba.
Nagrzać do 240 °C ..Gdy osiągnie temp.wyjąć garnek z piekarnika włożyć chleb naciąć żyletką lub ostrym nożem i posmarować mlekiem piec 10 min ,potem zmniejszyć temp.do 190°C piec 20min .Po tym czasie zdjąć pokrywkę z garnka i dopiekać jeszcze 15 min.
W naczyniu żaroodpornym z pokrywka, tez można piec,naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy do 240 stopni.

dodane na fotoforum:

szaman1

szaman1 2014-11-07

Piękny!! i na pewno smaczny . u mnie za 15min. wyjmuję z piekarnika . Pozdrawiam :)))

betaww

betaww 2014-11-07

Kochana.....sam sie upiekł?...samo to sie nic nie robi.....Twoje raczki go upiekły....
Pozdrawiam...****

lulka1

lulka1 2014-11-07

chlebek z garnka żeliwnego ? ...mam zamiar kupić garnek do pieczenia chleba i nie wiem czy warto ,czy dobry chleb z niego i czy to nie będzie słomiany zapał

anad60

anad60 2014-11-07

Jak ja Ci Lidziu zazdraszczam tych chlebków
Smacznego życzę....:))

xenon

xenon 2014-11-07

Sam się upiekł ?
Nie ma to, jak smak własnych wyrobów....
Podziwiam i pozdrawiam :)

jokam

jokam 2014-11-07

rewelacyjny...
a skórka - mistrzostwo świata...

krysia

krysia 2014-11-07

ale apetyczny a ta skórka jaka chrupiąca

jmania

jmania 2014-11-07

Ale mi zapachniało chlebem takim chrupiącym, pycha

krycha2

krycha2 2014-11-07

Aż u mnie zapachniało...

isia2

isia2 2014-11-07

ale super wyszedł, ja już dawno nie piekłam...

alkaa

alkaa 2014-11-07

też dawno już nie piekłam chleba...

ewaiza

ewaiza 2014-11-07

TEN CHLEB NAJBARDZIE MOJA RODZINKA UWIELBIA

lilia7

lilia7 2014-11-08

Dziękuję EWIEIZIE oraz Tobie Lidko. Będę próbować, ale na moim piecu nie mogę dojść do wyższej temperatury niż 190 st. Chyba poszły mi grzałki...
Pozdrawiam.

kimeraj

kimeraj 2014-11-08

Do tego masełko i sól i nic więcej do szczęścia nie trzeba......

bea73

bea73 2014-11-09

pozdrawiam i fajnego wieczorku życzę!!

pinecha

pinecha 2014-12-05

... zabieram ze sobą ;-)

berblak

berblak 2015-01-12

Kusisz Lilko!
Podbudowana moim wczorajszym "sukcesem" z pieczeniem chleba na maślance chyba odważę się na wypróbowanie tego przepisu...

dodaj komentarz

kolejne >