zapach w całym domu ...
wzorowałam się na przepisie Izy ewaiza .... 30 dkg mąki pszennej 650
20 dag mąki z pełnego przemiału pszennej
350ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
15 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić mikserem lub robotem (5 min). Odstawić do wyrośnięcia. Miedzy czasie odgazować ciasto,uderzając pięścią ,składać chleb w kopertę i odstawić do wyrośnięcia ,te czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.Do zimnego piekarnika wstawić garnek do pieczenia chleba.
Nagrzać do 240 °C ..Gdy osiągnie temp.wyjąć garnek z piekarnika włożyć chleb naciąć żyletką lub ostrym nożem i posmarować mlekiem piec 10 min ,potem zmniejszyć temp.do 190°C piec 20min .Po tym czasie zdjąć pokrywkę z garnka i dopiekać jeszcze 15 min.
W naczyniu żaroodpornym z pokrywka, tez można piec,naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy do 240 stopni.
dodane na fotoforum:
szaman1 2014-11-07
Piękny!! i na pewno smaczny . u mnie za 15min. wyjmuję z piekarnika . Pozdrawiam :)))
betaww 2014-11-07
Kochana.....sam sie upiekł?...samo to sie nic nie robi.....Twoje raczki go upiekły....
Pozdrawiam...****
lulka1 2014-11-07
chlebek z garnka żeliwnego ? ...mam zamiar kupić garnek do pieczenia chleba i nie wiem czy warto ,czy dobry chleb z niego i czy to nie będzie słomiany zapał
xenon 2014-11-07
Sam się upiekł ?
Nie ma to, jak smak własnych wyrobów....
Podziwiam i pozdrawiam :)
lilia7 2014-11-08
Dziękuję EWIEIZIE oraz Tobie Lidko. Będę próbować, ale na moim piecu nie mogę dojść do wyższej temperatury niż 190 st. Chyba poszły mi grzałki...
Pozdrawiam.
berblak 2015-01-12
Kusisz Lilko!
Podbudowana moim wczorajszym "sukcesem" z pieczeniem chleba na maślance chyba odważę się na wypróbowanie tego przepisu...