trochę inaczej....
Taki miód możemy użyć w celu wzmacniania organizmu przy osłabieniu czy też podczas przeziębienia. Co więcej kwiaty mniszka mają silne działanie przeciwzapalne. W związku z czym skorzystajmy z tego.Kwiaty mniszka, całe z płatkami i szypułką, miód, 2- 3 cm nieobranego korzenia imbiru (opcjonalnie ),
otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny, poszatkowany korzeń imbiru (im więcej go damy tym syrop będzie pikantniejszy). Zalewamy miodem..ile składników? nic nie ma pływać ani wystawać ponad powierzchnię miodu. Miód ma całkowicie pokryć wszystkie składniki. Taki miód starajmy się choć raz dziennie wstrząsnąć, pilnując, aby wszystko po wymieszaniu nadal było pod miodem. Po 3 tygodniach przecedzamy miód przez sitko i przekładamy w ciemne miejsce, ewentualnie zostawiamy w środku wszystkie dobrodziejstwa.
przepis dostałam od znajomej
dodane na fotoforum:
alkaa 2015-05-12
Zapiszę przepis i zrobię w przyszłym roku...u mnie już po mniszkach...wszędzie zrobiło się teraz nie żółto a biało...
jankewa 2015-05-13
Dzięki Lidziu- ale jeszcze mi trochę brakuje :-)
a taki miodzik robiłam też jak dzieci miałam małe- jest super!!!
Pozdrowionka wieczorne :-)
maria10 2015-05-13
.... takiego przepisu nie znałam ..... zapiszę go sobie może zrobię .... u mnie mniszki już przekwitły ale jeszcze są więc pozbieram to co będzie łatwy przepis do zrobienia.... :)))))
slonko3 2015-05-13
Też zrobiłam....miodzik z mniszka z przepisu internetowego.
I chyba w weekend powtórzę porcję !!!