2 dkg drożdży wymieszać z jedna łyżką płynnego miodu + 1/2 szkl.ciepłej wody + 2 łyżki mąki pszennej 650 ,odstawić na ok.10 min do wyrośnięcia,w tym czasie przygotować 1 szkl. (250ml)jogurtu naturalnego ,20 dkg mąki pszennej 650,10 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej ,10 dkg mąki pszennej lub żytniej pełnoziarnistej ,1 łyżeczka soli,2 łyżki oleju ,1 łyżka płynnego miodu ,wszystkie składniki z dodatkiem wyrośniętych drożdży dokładnie wyrobić,odstawić na ok.1 godz ,żeby wyrosło ,następnie ciasto odgazować,uformować wałek i włożyć do keksówki wcześniej wysmarowanej olejem ,przykryć ściereczka ,odstawiać do wyrośnięcia 0,5- 1 godz.wierzch posmarować jogurtem ,posypać ziarnami lub płatkami ,włożyć do piekarnika nagrzanego 180st ,piec 50 min.
jeżeli lubi ktoś chleb bardziej słony ilość soli można zwiększyć
( ciasto jest klejące,( nie przejmować się tym )przy formowaniu wałka, podsypywać mąką )
niusia1 2015-09-07
to ja znowu przepis poproszę ,bo pysznie wygląda- wiesz,że lubię papugować choć mi to nie wychodzi tak jak tobie
maria10 2015-09-07
.... ale mi zapachniało świeżutkim chlebem..... wygląda wspaniale.... pozdrawiam Liduś i dobrej nocy życzę:))))))
mocarz 2015-09-08
Piekny bochenek !! i jak zawsze coś wspaniałego nauczę sie od Ciebie :) mniam
babcia1 2015-09-08
Piękny Chlebuś i też poproszę o przepis!!
anad60 2015-09-08
pyszny....a zakwas musi być ???
upiekła bym taki może....jak byś przepis podała :))
berblak 2015-09-08
Lidziu, przepis wstawiłaś, to będziemy próbować dorównać Ci w pieczeniu smakowitego chleba.
babcia1 2015-09-09
Dzięki za przepis ..to o ile się nie pomyliłam to jest na 40 dkg. mąki ?