zamiast chleba ,bardzo lubimy :)
SKŁADNIKI:
1/2 kg. mąki
250 ml. kwaśnego mleka, może być kefir,jogurt
1 łyżka sody
szczypta soli
1 jajo.
WYKONANIE:
Zrobić zaczyn z kilku łyżek mleka kwaśnego i i sody. Po pół godzinie zrobić ciasto, ma być luźne, ale odchodzące od ręki :)
Odstawić na 20 min. do wyrośnięcia. Ja często jak chcę je zrobić na śniadanie, to ciasto robię wieczorem i na noc wynoszę albo do spiżarki, albo wkładam do lodówki. Rano normalnie wałkuję i wycinam krążki szklanką, czy nożem jak leci :)
Wałkujemy dość grubo. Mniej więcej jak na pączki
dodam,że ciasto zarobiłam wieczorem,schowałam do lodówki,rano tylko rozwałkowałam ,pokroiłam i na patelnię
babcia1 2016-01-31
a ja wciąż się zbieram by je zrobić!!
oliwkaa 2016-01-31
Jakie ładne ! Kiedys robiłam malutkie i tak nie wyrosły ...
ravenso 2016-01-31
Witam ...oj jakie fajne ...Lila jak to sie robi ??? podaj przepis /?/ ...miłej niedzieli ...:)))
violinka 2016-01-31
superrrrrr a smaży się na suchej patelni np.teflonowej czy z tłuszczem?
maria10 2016-01-31
.... moja mama nam robiła jak czasem brakło chleba..... piekła na patelni i na tłuszczu albo po prostu na wiejskiej kuchni wtedy bez tłuszczu..... nie pamiętałam tego przepisu ale już od Ciebie mam i też będę takie placuszki sobie piekła..... dziękuję Liduś za przepis:))))))
ravenso 2016-02-01
Witam ...PIĘKNIE PODZIEKOWAŁ ...miłego dnia ...:)))