Składniki:
2 szkl. wiórków kokosowych
2 szkl. gorącej wody
Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem na ok 2h.
Po tym czasie przerzucamy do blendera, zalewamy 1 szkl. wrzątku i mielimy przez kilka minut.
Przekładam zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad garnkiem/ miską, jak chwilę przestygnie, wyciskamy porządnie płyn, przekładamy wytłoczyny z powrotem do blendera, zalewamy znowu 1 szkl. wrzątku, blendujemy i ponownie wyciskamy przez gazę.
Wiórki po namoczeniu można od razu zmiksować ze szklanką wrzątku, jednak dzięki podwójnemu blendowaniu uzyskacie bardziej pożywne i smaczniejsze mleko.
Ja troszkę dosłodziłam to mleczko :)
yanisia 2013-08-30
Mam pytanie:) czy do tych wytłoczyn dolewamy szklankę wody i to jest 3 szklanka w sumie wody? czy dobrze zrozumialam? prosze powiedz mi:) Miłego wieczorku:)