Kura w pieczarkach

Kura w pieczarkach

Olejki eteryczne zawarte w cebuli są bakteriobójcze.
Pieczarki zawierają dużo witaminy B2, która jest niezbędna dla zachowania zdrowego wyglądu skóry.

Przygotowanie: 20 minut, Przyrządzanie: 40 minut
Składniki na 4 porcje:

5 dag tłustego, wędzonego boczku;

4 małę cebule, 2 ząbki czosnku;

50 dag pieczarek;

1 pularda (ok. 1,2 kg);

sól i pieprz;

2 łyżki tłuszczu do smażenia;

1 listek laurowy;

1 łyżeczka suszonego tymianku;

1 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina;

sok z cytryny;

3 łyżki śmietany 22%.
1. Boczek bez skórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na ósemki, czosnek na ćwiartki.

2. Wilgotną ściereczką przetrzeć pieczarki, trzony skrócić. Większe grzyby przepołowić, mniejsze pozostawić w całości.

3. Pulardę rozebrać na porcje, jak opisano w poradach. Umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem.

4. W garnku rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć boczek na średnim ogniu. Rumiane, chrupiące skwarki wyjąć, a w pozostałym tłuszczu podsmażyć kurę na złocistobrązowo, po czym wyjąć.

5. Do garnka włożyć pieczarki i podpiec je na silnym ogniu. Dodać cebulę i czosnek, poddusić, doprawić solą i pieprzem. Włożyć kurę, dodać skwarki i zioła, wlać wino i dusić pod przykryciem przez 30 minut.

6. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos spod pieczenia połączyć ze śmietaną i lekko zagotować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Włożyć z powrotem kurę i od razu podawać.
Rada

Porcjowanie kurczaka nie jest trudne: skrzydełka i udka odciągnąć od tuszki, a następnie odciąć ostrym nożem.

Tuszkę przeciąć na połowę wzdłuż mostka i kręgosłupa, po czym oddzielić pierś od grzbietu.

dodane na fotoforum:

marys24

marys24 2011-11-12

JEDNA PORCJA ZAWIERA: 640 kcal/2690 kJ; 42 g białka; 36 g tłuszczów; 26 g węglowodanów.

dodaj komentarz

kolejne >