Kurczak tandoori

Kurczak tandoori

Drób ma najmniej cholesterolu spośród wszystkich gatunków mięs.
Czosnek skutecznie obniża poziom cholesterolu i innych substancji tłuszczowych we krwi.

Przygotowanie: 25 minut + 8 godz., Przyrządzanie: 30 minut.
Składniki na 4 porcje:

1 kurczak (ok. 1,2 kg);

sok z 1 cyrtyny, sól i pieprz;

MARYNATA:

1świeża papryka chili;

2 cm świeżego imbiru;

4 ząbki czosnku;

2 - 3 łyżki curry;

1 łyżka słodkiej papryki;

350 g jogurtu.

1. Kurczaka podzielić na 8 porcji mniej więcej jednakowej wielkości i zdjąć z nich skórę. Mięso włożyć do miski, pokropić sokiem z cytryny i posypać obficie solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do czasu przygotowania marynaty.

2. Paprykę chili przekroić na połowę, oczyścić, opłukać, drobno pokroić i włożyć do miski (natychmiast umyć ręce!). Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do chili. Wycisnąć przez praskę obrany czosnek.

3. Dodać curry, paprykę i jogurt i wymieszać. Porcje kurczaka ponacinać, włożyć do marynaty i wstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 8 godzin.

4. Piekarnik nagrzać do 180o C. Porcje kurczaka ułożyć w żaroodpornej formie i piec ok. 30 minut, często polewając marynatą.
Rada

Dzieląc kurczaka na porcje, należy najpierw odciąć udka, a następnie skrzydełka. Resztę przeciąć wzdłuż i podzielić na ćwiartki.

Zdjęcie skóry z porcji kurczaka nie jest trudne. Wystarczy użyć ostrego noża. Mięso bez skóry zawiera mniej tłuszczu.

dodane na fotoforum:

marys24

marys24 2011-11-12

JEDNA PORCJA ZAWIERA: 350 kcal/1470 kJ; 49 g białka; 16 g tłuszczów; 3 g węglowodanów.

dodaj komentarz

kolejne >