Drób ma najmniej cholesterolu spośród wszystkich gatunków mięs.
Czosnek skutecznie obniża poziom cholesterolu i innych substancji tłuszczowych we krwi.
Przygotowanie: 25 minut + 8 godz., Przyrządzanie: 30 minut.
Składniki na 4 porcje:
1 kurczak (ok. 1,2 kg);
sok z 1 cyrtyny, sól i pieprz;
MARYNATA:
1świeża papryka chili;
2 cm świeżego imbiru;
4 ząbki czosnku;
2 - 3 łyżki curry;
1 łyżka słodkiej papryki;
350 g jogurtu.
1. Kurczaka podzielić na 8 porcji mniej więcej jednakowej wielkości i zdjąć z nich skórę. Mięso włożyć do miski, pokropić sokiem z cytryny i posypać obficie solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do czasu przygotowania marynaty.
2. Paprykę chili przekroić na połowę, oczyścić, opłukać, drobno pokroić i włożyć do miski (natychmiast umyć ręce!). Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dodać do chili. Wycisnąć przez praskę obrany czosnek.
3. Dodać curry, paprykę i jogurt i wymieszać. Porcje kurczaka ponacinać, włożyć do marynaty i wstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
4. Piekarnik nagrzać do 180o C. Porcje kurczaka ułożyć w żaroodpornej formie i piec ok. 30 minut, często polewając marynatą.
Rada
Dzieląc kurczaka na porcje, należy najpierw odciąć udka, a następnie skrzydełka. Resztę przeciąć wzdłuż i podzielić na ćwiartki.
Zdjęcie skóry z porcji kurczaka nie jest trudne. Wystarczy użyć ostrego noża. Mięso bez skóry zawiera mniej tłuszczu.
dodane na fotoforum:
marys24 2011-11-12
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 350 kcal/1470 kJ; 49 g białka; 16 g tłuszczów; 3 g węglowodanów.