Ponieważ kurczak jest delikatny, łatwo wysycha podczas pieczenia. W tej potrawie jednak mięso piecze się powoli i z dodatkiem odrobiny wywaru.
Przygotowanie: 35 minut, Przyrządzanie: 30 minut.
Składniki na 4 porcje:
1 oczyszczony kurczak (ok. 1,2 kg);
1 łodyżka rozmarynu;
3 ząbki czosnku;
4 łyżki oliwy, sól;
1 łyżka słodkiej papryki;
szczypta pieprzu cayenne;
2 czerwone papryki;
10 dag czarnych oliwek bez pestek;
100 ml rosołu z kury;
2 gałązki bazylii.
1. Kurczaka podzielić na sześć porcji (po 2 udka i krzydełka oraz piersi), opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć. Listki rozmarynu zerwać z łodyżki i posiekać drobno razem z obranym czosnkiem.
2. Oliwę rozgrzać na dużej patelni i obsmażyć na niej porcje kurczaka. Mięso posypać rozmarynem, czosnkiem, solą, papryką i pieprzem cayenne. Dusić pod przykryciem na malym ogniu przez 15 minut.
3. Paprykę umyć, przepołowić, a po usunięciu nasion i przegród podzielić na osiem cząstek. Razem z oliwkami dodać do mięsa. Podlać rosołem i dusić dalsze 15 minut.
4. Listki bazylii zrolować wzdłuż i pokroić na cienkie pasemka. Przed podaniem posypać nimi mięso.
Rada
Do ryżu z szafranem należy wziąć ok. 0,1 g tej przyprawy. Szafran zalać 1 - 2 łyżkami gotującej wody i dodać do ryżu (250 g), ugotowanego w osolonej wodzie.
W jeszcze pożywniejszej wersji, kurczaka w papryce można podawać razem z pokrojonymi dojrzałymi pomidorami.
dodane na fotoforum:
marys24 2011-11-12
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 550 kcal/2310 kJ; 53 g białka; 35 g tłuszczów; 8 g węglowodanów.