Pieczarki można przez krótki czas przechowywać w papierowej torebce w lodówce.
Przygotowanie: 20 minut, Przyrządzanie: 15 minut.
Składniki na 4 porcje:
10 dag świeżych pieczarek;
2 cebule dymki;
1 ząbek czosnku;
4 filety z piersi kurczaka (po ok. 125 g);
sól i pieprz;
2 łyżki oleju;
1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
150 ml (ok. 3/4 szklanki) zimnego rosołu z kury.
1. Pieczarki przetrzeć wilgotną ściereczką, oczyścić i pokroić w plasterki. Dymkę opłukać i pokroić ze szczypiorem w cienkie krążki. Czosnek posiekać. Mięso umyć, osączyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszyć i smażyć mięso jeszcze przez ok. minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia. Trzymać pod przykryciem w ciepłym miejscu.
3. Na pozostałym tłuszczu smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty pieczarki z dymką, czosnkiem, tymiankiem i papryką, ciągle mieszając.
4. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 4 łyżkach rosołu. Resztę rosołu wlać na patelnię z grzybami i zagotować. Otrzymany sos zaprawić mąką ziemniaczaną i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Filety ułożyć na ogrzanych talerzach i polać sosem. Podawać z ryżem i zieloną fasolką szparagową.
Rada
Sos będzie jeszcze bardziej kremowy, jeśli na krótko przed podaniem zaprawi się go 2 łyżkami śmietanki (może być ubita na półsztywno) lub roztrzepie ubijaczką z 2 łyżkami bardzo zimnego masła. Zwykle jednak jest już wystarczająco gęsty po dodaniu mąki ziemniaczanej, a przy tym ma mniej kalorii. Należy pamiętać, aby mąkę ziemniaczaną rozprowadzać najpierw w zimnym płynie, a dopiero potem zaprawiać nią gorące lub ciepłe potrawy. W przeciwnym razie mąka zlepi się w grudki.
dodane na fotoforum:
marys24 2011-11-12
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 270 kcal/1150 kJ; 36 g białka; 10 g tłuszczów; 5 g węglowodanów.