Naleśniki a la Lasagne

Naleśniki a la Lasagne

Składniki:

5 szt naleśników,
1/2 kg mięsa mielonego,
1 szt marchewka,
1 szt por,
1 łyżka oleju,
1 łyżka papryki czerwonej,
1 ząbek czosnku,
sól,
1 op. pomidorów w puszce z ziołami,
1 kostka ser topionego,
8 plastrów sera zółtego,
200 ml śmietany,
chilli,
gałka muszkatałowa,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotować farsz: podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozdrobnionego czosnku lub rozkruszoną mini kostką, po około 5 minutach dodać pomidory z puszki, doprawić chilli i ewentualnie solą i dusić około 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika, 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kłaść kawałeczki sera topionego, polać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Zrobić smugi z keczupu i pokroić na 4 części, wyłożyć na talerze.